Szeged és környéke

2016.07.05. 14:21

Raktárban a Virág eredeti kávéfőzője

Szeged - Tizenhét éve nem láthatta senki, most egy raktárban hever a Virág cukrászda második világháború után készült herendi kávéfőzője. A hányatott sorsú muzeális darab ,,mentora", Bernát Attila most nyilvánosság elé áll.

Szlavkovics Rita

Egy szűkös raktár közepén, asztalon áll a kávéfőző, mellette [namelink name="Hamar Edina"], a Móra Ferenc Múzeum restaurátora és [namelink name="Bernát Attila"], aki éveken át, lényegében titokban őrizte a herendit. Bernát a múzeumot hivatalosan bízta meg a munkával, Hamar Edina nem csupán restaurálta a porcelánt, de kutatásba is fogott, elvitte a monstrumot a Herendi Porcelángyárba is, hogy személyesen győződjön meg eredetiségéről.


A gyárban meg is erősítették, ugyan sorozatszámmal nem látták el a kávéfőzőt, de a technológia, amellyel készítették, árulkodó volt, mivel a 70-es években más alapanyagokból kezdték gyártani porcelánjaikat. A restaurátor folytatja a munkát, rövidesen tanulmányt szeretne írni a sokáig kallódó herendi kávéfőzőről. Bernát Attila szerint számára inkább eszmei értéke van, azért várt mostanáig azzal, hogy megmutassa, mert most nyitott meg a cukrászda, ahol méltó helye lehet.

Méltatlan

Jószerivel mindenki tudja, hogy hol van, de senki nem tesz egy lépést sem a hajdan a Virág cukrászda ékeként számon tartott, Viktória mintás herendi kávéfőzőért. Tavaly még civilek is kerestették, amikor pedig egy napra promóciós jelleggel megnyitották a cukrászdát, be is mutattak egy darabot, amiről kiderült, hogy nem az eredeti.


Akkor [namelink name="Gyuris László"] úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint az eredeti kávéfőző már lényegében ipari hulladék. Egy hónapja végül megnyílt a cukrászda, és mivel egy herendi kávéfőző várta a vendégeket, mindenki megnyugodott. Ma olyan kávéfőző van a Virágban, amely herendi, és amely korábban is ott volt, de nem azonos az eredetivel. Erről Gyuris korábban azt mondta lapunknak, hogy magánszemélytől vásárolta, Bernát Attila viszont azt állítja, nála van az igazi, a világháború után gyártott darab. A férfi, aki 25 éven keresztül, a tulajdonosok megbízásából karbantartotta a herendit, méltatlannak gondolja azt, hogy bár végre kinyitott újra a patinás cukrászda, mégsem az eredeti áll a Virágban.

Most akkor melyik az igazi?

A Herendi Porcelángyár ugyanis ma is gyárt hasonló darabokat, másfél millió forintért akár hozzá is lehet jutni. A szegedi Virág patinájához tartozó kávéfőző azonban, legalábbis többek véleménye szerint, muzeális darab. Tóth István, a Móra Ferenc Múzeum történeti osztályának vezetője, bár a szóban forgó porcelán értékéről, annak ismerete nélkül, nem tudott nyilatkozni, általában véve annyit elmondott, hogy nagyjából a forgalmi érték 30 százalékával kerülhetnek többe a hasonló darabok.

 

Bernát Attila műhelyében őrzi a restaurált, működőképes, patinás herendi porcelán kávéfőzőt. Fotó: Frank Yvette

Bernát Attila műhelyében őrzi a restaurált, működőképes, patinás herendi porcelán kávéfőzőt.

Fotó: Frank Yvette

Ha ezt vennénk alapul, akkor hozzávetőleg 2 millió forint értékű, raktárban heverő porcelánról beszélünk. Bernát szerint azonban jóval többet ér a Viktória mintás herendi, mivel egyedi kivitelű és működőképes. Hamar Edina, bár sorolta a szempontokat, melyek szerint az értékét meg lehetne becsülni, mégsem akart konkrét összeget mondani, csak annyit, hogy több millió forintot érhet.

Hányatott sors

A kávéfőző eredetileg a cukrászda részeként szerepelt a bérbeadandó ingatlannal együtt, 1999-ben került onnan ki a Szervánszky család viharos távozásakor, majd később a 2010-ig a cukrászdát üzemeltető Virág Cukrászda Kft. birtokába került. Ám a kft. felszámolója nem találta a listában a herendit, ahogy Gyuris sem találkozott vele, pedig a felszámolásból ő vásárolta meg az ingóságokat, legalábbis azt, ami maradt belőle.


Bernát Attila azt nem állítja, hogy ő lenne a tulajdonos, de azt igen, hogy hozzáértéssel, szívvel-lélekkel viselte gondját a kávéfőzőnek. Az előző tulajjal, György Attilával még perre is mentek, György a kávéfőzőt akarta, Bernát a pénzét, amiért gondját viselte, karbantartotta. Végül a per megszűnt. A Virág eredeti herendi kávéfőzője tehát teljes pompájában, egy sötét raktárban várja, hogy újra elfoglalhassa méltó helyét. Kérdés, hogy milyen áron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!