Szeged és környéke

2014.10.20. 22:45

Rangos díjat kapott a szegedi kutatónő

Szeged - Ismét szegedi kutatónő vehette át a L’Oreal és az UNESCO tudományos ösztöndíját: Enyedy Éva Anna a kemoterápiás szereket vizsgálja, célja, hogy azoknak minél kevesebb mellékhatása legyen. Ő már a negyedik szegedi tudós, aki megkapta ezt a rangos elismerést.

Timár Kriszta

Évente három kutató veheti át a L’Oreal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíjat, amellyel a legkiemelkedőbb fiatal nőket díjazzák. Ahogyan tavaly, idén is egy szegedi nő kapta meg az egyik ilyen rangos elismerést, összességében pedig immár negyedik alkalommal díjazták a Szegedi Tudományegyetem egyik munkatársát. [namelink name="Enyedy Éva Anna"], az SZTE Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékén dolgozik, a kemoterápiához használt rákellenes fémtartalmú vegyületeket vizsgálja.

– Debrecenben végeztem, ott is doktoráltam, majd két évig Portugáliában dogoztam. Ott már rákellenes vegyületekkel foglalkoztam, amit Szegedre kerülve is folytattam – mesélt munkájáról. A kutatónő különböző vegyületeket tanulmányoz, mások által kifejlesztett, gyógyszerjelölt molekulákról mond szakmai véleményt.

– Ilyen vizsgálatokat nagyon kevesen végeznek. Egy bécsi kutatócsoporttal dolgozom együtt. A feladatom, hogy megértsem a kemoterápiás szerek működési elvét, hogy ki lehessen küszöbölni a káros mellékhatásokat.
A kutatónő elmondta: ezek a sejtmérgek sok esetben kiszámíthatatlan módon lépnek kölcsönhatásba az emberi szervezet alkotóelemeivel, mivel a fémtartalmú vegyületek nagy változáson mennek keresztül vizes közegben.

Enyedy Éva Anna a negyedik szegedi tudós, aki elnyerte a L’Oreal és az UNESCO ösztöndíját. Fotó: Frank Yvette

Enyedy Éva Anna a negyedik szegedi tudós, aki elnyerte a L’Oreal és az UNESCO ösztöndíját. Fotó: Frank Yvette
– Ezt az átalakulást kell megérteni, hogy aztán azt lehessen mondani, mit kell változtatni egy gyógyszerjelölt készítményen, hogy hatékonyabb, jobb legyen.

Enyedy Éva munkája mellett nem mellékesen kétgyermekes anyuka. – Szerencsére a munkaidőm rugalmas. Amikor van egy kis időm, leülök a számítógép elé. A lányom jó alvó volt, mellette könnyebben dolgoztam, mint most a 9 hónapos kisfiam mellett. De meg tudom oldani, és szerencsére a férjem is megértő.

Arra a kérdésre, hogy nem lenne-e egyszerűbb dolga férfiként, a kutatónő azt válaszolta, ezen nem is gondolkozik, mert szeret nő lenni.

– Persze egy férfinak nem kell munka közben azon is gondolkodni, hogy mi van a hűtőben a vacsorához, és valószínűleg több ideje is van. De én élvezem, hogy másképp dolgozom, mint ők, ráadásul még a klasszikus női szerepekben is helyt tudok állni.

Enyedy Éva kutatómunkáját a Magyar Tudományos Akadémia doktorai díjazták, ők alkotják ugyanis a zsűrit. A szegedi tudós szerint ez amellett, hogy nagy megtiszteltetés, lehetőség is, hiszen pályázata révén magas szinten ismerték meg tevékenységét. Bízik abban is, hogy életrajzában is jól mutat majd ez a díj, így további munkájához is lendületet ad a magas szintű elismerés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!