Szeged és környéke

2009.03.15. 19:22

Rárepülnek a feketefoglalkoztatásra

Szeged - Az APEH idén különösen nagy erőkkel üzen hadat a feketefoglalkoztatásnak. A bejelentés nélküli foglalkoztatásért mulasztási bírságot szabnak ki, amelynek mértéke alkalmazottanként akár az 1 millió forintot is elérheti.

Munkatársunktól

A határozat jogerőre emelkedését követően az adóhatóság már adóellenőrzés keretében folytatja a vizsgálódást és állapítja meg a foglalkoztatót terhelő, elmaradt adókötelezettséget. A 2008. január 1-jétől hatályos szabályozás szerint, ha az adózó be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztat, az adóhatóság az elmulasztott adót és járulékot legalább 3 havi munkaidőre állapítja meg. A járulék alapját a minimálbér kétszerese képezi, 2009-ben ez 143 ezer forint havonta.

A bejelentés nélküli foglalkoztatásra nem csak operatív ellenőrzés során derülhet fény. A revizorok a vállalkozás egyéb ellenőrzése során vizsgált iratanyagokban is felfigyelnek olyan árulkodó jelekre, amelyek erre utalnak. Ilyen lehet például, ha a menetlevélen szereplő gépkocsivezető, vagy az áruátvétel során közreműködő személy a vállalkozásnál hivatalosan nem is áll alkalmazásban. Az adóhatóság figyelme nem kerüli el azokat az eseteket sem, amelyeknél a vállalkozás tevékenysége nincs összhangban az alkalmazottak létszámával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!