Szeged és környéke

2008.08.07. 21:06

Rátóti Zoltán először a Dóm téren

Szeged - Többszörös premier lesz Rátóti Zoltán számára a Szegedi Szabadtéri Játékok következő produkciója, hiszen a nagyszabású zenés táncszínházi előadás bemutatójának Benyovszky szerepében pályafutása során most először lép fel a Dóm tér színpadán.

A XIII. nemzetközi néptáncfesztivál záróakkordjaként több száz táncos – négy hazai, illetve francia, lengyel, orosz és afrikai csoportok – közreműködésével színre kerülő Benyovszkyban Rátóti Zoltán színművész és Fitos Dezső táncművész viszi színre a világhírű utazó és felfedező alakját.

– Rendkívül izgalmas feladatnak érzem ezt a szerepet – ecseteli a színész. – A darabban a narrátor funkcióját töltöm be: Benyovszky élete vége felé visszaemlékszik kalandos sorsának eseményeire, ezeket kell szóban közvetítenem, miközben a táncosok által megelevenedik az, amiről beszélek. Lenyűgöz és csodálatba ejt a néptánc ereje, és már alig várom, hogy testközelben érezzem ezt a hatalmas energiát. Benyovszkyról sajnálatosan keveset tudunk, holott fantasztikus élete volt. Különleges figurája a magyar történelemnek, akiről mindenféle romantikus képzelgések élnek a fejünkben, ennél azonban sokkal nagyobb figyelmet érdemelne. Jó alkalom lesz erre ez az előadás – mondta a színész.

Közönségtalálkozó a REÖK-ben

Folytatódik a nagy sikerű közönségtalálkozók sora a REÖK-ben. Augusztus 14-én fél ötkor a jubileumi István, a király előadás rendezője, Szikora János és a szereplők, Feke Pál, Simon Boglárka és Vadkerti Imre várja az érdeklődőket az átriumban. A beszélgetés moderátora Herczeg Tamás, a REÖK igazgatója lesz.

A több száz táncoson kívül óriási látványosságot jelent a díszlet is az előadásban, hiszen egy 23 méter hosszú kétárbocos vitorlás uralja majd a színpadot, melynek közepén – négy méter magasságban – élőben adja elő Szarka Tamás zenéjét a Ghymes együttes, míg Rátóti Zoltán és a táncosok a hajó tat-, illetve orr-részének öt méter magasan lévő járófelületén játszanak. A vitorlást Nagy Péter cár hajóinak mintájára tervezték, amelyek az akkori időkben a legmodernebbnek számítottak. Különleges díszletelem lesz még az óriásjármű szétnyitható gyomra, ebben egy vetítőfelületet rejtenek el, amelyre a Benyovszky által bejárt helyszínek hangulatát idéző fényképeket vetítenek majd, Németh György alkotásait. A színpad hátterében egy 12 méter magas, húsz méter széles festett világtérkép lesz látható, Benyovszky utazásainak színhelyeit pedig kisebb térképeken ábrázolják.

A Benyovszky produkció augusztus 9-i bemutatója valóságos színháztörténeti pillanat, hiszen a korábbi évek néptáncgáláját a zenés táncszínház szintjére emelik, megvalósítva ezzel a fesztivál igazgatójának, Bátyai Edinának azon törekvését, hogy a műfajt alapjaiban újítsa meg.

(X)

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!