Szeged és környéke

2009.07.31. 00:05

Redőny mögé rejtőzik az óvatos menyasszony

Szeged - Létezik szerelem első látásra – a menyasszonyi ruhák kiválasztásánál is. Gyakoribb azonban, hogy a leendő arák hosszasan vacillálnak a tükör előtt. Van, aki fütyül a babonára, és vőlegényével együtt dönt a tökéletes megoldás mellett.

Bobkó Anna

Nem elég megtalálni a nagy ő-t, a menyasszonyokra egy további fontos küldetés vár: kiválasztani a tökéletes esküvői ruhát. Van, akinél utóbbi bizonyul nehezebb feladatnak, a szerencsések azonban nem sokáig vacillálnak. Dér Evelin már februárban elkezdte feltérképezni a szalonok kínálatát. Választását megkönnyítette, hogy konkrét elképzeléssel indult. – Egyszerű, letisztult fazont kerestem, fátyol, kesztyű nélkül. Csak néhány ruhát próbáltam fel, hamar sikerült kiválasztani a tökéletest – emlékezett vissza a menyasszony, aki lefotóztatta magát a szalon dolgozóival, és nem törődve a babonával vőlegényének is megmutatta a képeket.

A legtöbb arajelölt azonban ad a hiedelmekre – állítja Szirákiné Csizmadia Tünde, egy szegedi esküvői ruhaszalon alkalmazottja. Előfordult, hogy a vőlegény a szalon előtt várakozott, amíg szerelme bent próbált. Az óvatos menyasszony még a redőnyöket is lehúzatta. Egy Temesvárról érkezett pár azonban fütyült a babonára. Mivel kedvese nem beszélt magyarul, a vőlegény fordított a ruhapróba közben.

Magas, nyúlánk testalkathoz a nagy abroncsos, királylányos vagy a sellőfazont javasolják a szakemberek. Fotó: Segesvári Csaba

Magas, nyúlánk testalkathoz a nagy abroncsos, "királylányos" vagy a sellőfazont javasolják a szakemberek. Fotó: Segesvári Csaba
– Legtöbbször azonban a menyasszonyok a barátnőjükkel vagy az anyukájukkal jönnek – mondta a Maros utcai üzlet alkalmazottja, akitől megtudtuk: a ruha kiválasztásánál nemcsak a külső adottságokat, hanem a helyszínt is figyelembe kell venni. Mást ajánlanak egy kerti partis lakodalomra és mást egy éttermire.

A menyasszonyok általában három hónappal az esküvő előtt kezdenek el keresgélni. Legtöbben adnak a szakember tanácsára. A fehér bőrűeknek, a szőke és a fekete hajúaknak a hófehér menyasszonyi ruhát ajánlják. Az ekrüszínű inkább a szőkésbarnáknak előnyös. Magas, nyúlánk testalkathoz a nagy abroncsos, „királylányos" vagy a sellőfazont javasolják. Az alacsony, telt menyasszonyokat ezekről megpróbálják lebeszélni.

Nehéz a választás

Volt olyan menyasszonyunk, aki egyetlen ruhát próbált fel, és emellett is döntött – mesélte a ruhaszalon alkalmazottja, akitől megtudtuk: üzletükben az abszolút rekorder egy kevésbé döntésképes fiatal nő, aki majd két óra alatt kilenc ruhában nézte meg magát a tükör előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!