Szeged és környéke

2009.05.13. 21:52

Reform light, vagy még az sem

A nyugdíjasokon könnyebb takarékoskodni, mint a helyhatóságokon: a válságkezelésre, spórolásra választott kormány nem nyúl hozzá az önkormányzati rendszerhez, nem lát esélyt arra, hogy ehhez megkapja a kétharmados támogatást. Most az is kérdés, hogy az előző miniszter által két hónapja elindított „reform lightot", a helyhatósági képviselők számának csökkentését megszavazza-e a többség.

Bakos András

Takarékosságból a felére csökkentené az önkormányzati képviselők számát a korábbi önkormányzati miniszter, Gyenesei István által kezdeményezett reformjavaslat. Március 10-e táján országszerte fórumokon egyeztetett a polgármesterekkel a tervezett változásokról. Az érintettek vitatták, hogy ez sok megtakarítással járna, szerintük a megyék, a régiók és a kistérségek szerepének tisztázásával tényleg lehetne spórolni, itt sok az átfedés. Gyenesei lapunknak adott interjújában elismerte, ebben van igazság, de a parlament elé most csak olyan javaslatot szabad vinni, amelyiknek elfogadására van esély, és erre a mostanira még van – mondta Gyenesei.

Aztán abból a mostból is múlt lett: Gyurcsány Ferenc április közepén lemondott, új kormányt választottak, kifejezetten válságkezelésre, takarékoskodásra. A parlamenti többség megszavazta az adótörvények módosítását, megszűnik a 13. havi nyugdíj, emelkedik a nyugdíjkorhatár.

Gyeneseit – aki a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke volt korábban – Varga Zoltán váltotta, aki a Békés Megyei Közgyűlés elnökeként politizált az előző ciklusban. Az új miniszter április végén az Egyenes beszéd című tévéműsorban azt mondta, nincs reális esély arra, hogy az önkormányzati reformokat megszavazza a parlament.

A tárcánál lapunk kérdésére most azt válaszolták, a képviselő-testületek létszámának csökkentéséről szóló törvényjavaslatot parlamenti bizottságok tárgyalják, a plenáris ülésen is napirendre tűzhetik, de az „átfogó, strukturális reformokhoz" nincsenek meg a politikai feltételek. Ilyen körülmények között ez a kormány inkább arra vállalkozik, hogy „a lehetőségek határai között segít enyhíteni" a válság hatását az önkormányzatokra, „és megteszi azokat a lépéseket, amelyek hozzájárulhatnak a rendszer működésének ésszerűsítéséhez". Az önkormányzati törvényt e kabinet szerint is módosítani kellene, de „tudatában kell lennünk, hogy e javaslatok elfogadása kétharmados támogatottságot igényel". Tehát a feladat már a következő kormányra vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!