Régi helyén a Tas-dombormű

Befejezték a januárban ellopott, majd néhány nap múlva megkerült pusztaszeri Tas-dombormű restaurálását. A költséget – amely az emlékmű többi domborművének megújítását is magába foglalja – a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatósága fizette.

A pusztaszeri millenniumi emlékmű újra a régi pompájában fogadja a látogatókat. Mint ismeretes, januárban, egy azóta is ismeretlen tettes lefeszítette Tas vezér bronzszobrát, és több másikat megrongált. A lopást óriási felháborodás követte, nyomravezetői díjat is kitűztek. Az eset után néhány nappal a szobrot egy árokparton találták meg, a tettes vélhetően megijedt attól, hogy a hatszázezer forintos nyomravezetői díj hatására valaki segítséget nyújt a rendőrségnek, s ő lebukik.

Mivel a millenniumi emlékmű és a terület, amelyen 1896-ban az obeliszket emelték, a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozik, az igazgatóság finanszírozta a mintegy 800 ezer forintos restaurálást.

– Az összegből nem csupán a Tas-domborművet, hanem a többit is helyreállította a kecskeméti Lakatos Pál szobrászművész. – Bár az egykori kőfaragó cégnek nyomára bukkantunk, az 1896-ban avatott domborművekről hosszú kutatás után sem találtunk sem öntőmintát, sem másolatot – mondta Iványosi Szabó Aurél, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóságának helyettes vezetője.

Hogy elkerüljék a hasonló lopásokkal járó tanácstalanságot, bebiztosították magukat: a restaurálás során másolatokat is készíttettek a kecskeméti művésszel, hogy szükség esetén a domborművek pótolhatók legyenek.

A megújult millenniumi obeliszket tegnap a pusztaszeri falunapon avatták fel, 1896 után másodszor.