Szeged és környéke

2009.06.18. 22:11

Régi idők mozija a szegedi strandon

Szeged - A 20-as években már volt szabadtéri mozi a szegedi Stefánián, később a Fáklyából a kerthelyiségbe is lehetett vetíteni. Újra van kertmozi Szegeden, bár a szabad strandnál nyílt szórakozóhelyen nem a vetítés a legfontosabb.

Gonda Zsuzsanna

Újra működik szabadtéri mozi Szegeden. A szabad strand bejáratánál, a Tisza parton áll a Belvárosi mozi régi vászna, a 160 szék pedig az egykori Fáklya moziból és a Vörös Csillag moziból (most Korzó zeneház) való, az állványt a Grand Café kölcsönözte. Projektoros vetítéseket csak pénteken és szombaton tartanak, de nem premierfilmeket adnak – ma a Casino, holnap a 12 majom a műsor – viszont cserébe ingyenes a program. A mozizás előtt, 20 órától koncerteket, bulikat rendeznek, a vetítés 22 körül kezdődik. Esőnap nincs, ha egy program az időjárás miatt elmarad, nem pótolják.

A szabadtéri filmezésnek komoly hagyománya van Szegeden: a Stefánián már a 20-as években működött kertmozi – mondta Petróczy Sándor, a Szegedi Mozgókép Kht. volt igazgatója. A Fáklyának (amely a Horváth Mihály utcában állt) pedig olyan gépháza volt, amelyből – döntés és igény szerint – a terembe és a kerthelyiségbe is lehetett vetíteni.

A székek az egykori fáklya filmszínházból és a vörös csillagból valók. Fotó: Segesvári Csaba

A székek az egykori fáklya filmszínházból és a vörös csillagból valók.
Fotó: Segesvári Csaba

A Korzó Filmszínház specialitása – más tetőszerkezettel persze – a kinyitható tető volt. Amikor pedig átépítés miatt a Szegedi Nemzeti Színház átmenetileg a Belvárosi mozi épületébe költözött, hogy Szeged ne szenvedjen hiányt filmekben, 1978 márciusában szabadtéri mozi nyílt az újszegedi ligetben. Sikerét az is garantálta, hogy „előjátszásba" kapták meg a filmeket, vagyis nyaranta bemutathatták azokat a műveket, amelyek csak ősszel kerültek a magyar „kőmozikba". A szegediek imádták, sokszor egymás ölében és a lépcsőkön is ültek, vagy ha végképp nem volt hely, állva nézték a vásznat.

Az autósmozi a 80-as években lett divat, Szegeden is nyílt egy, a dorozsmai nagybaninál. A dialógus és a zene többféle módon juthatott el a kocsiban ülő nézőkig, például autórádión keresztül – a környékbeliek az otthoni készüléken is foghatták –, vagy egyszerűen a lehúzott ablakon át hallható a hangszóróból.

A kert- és autósmozik halálát a technika és az igények megváltozása okozta. A térhangzású hatás nem érvényesül, ha a hangot elfújja a szél, és a forgalmazók sem adtak már új filmeket azzal a rizikóval, hogy az időjárás vagy lehetővé teszi a folyamatos vetítést, vagy nem. Megjelent a videó, a filmletöltés – a moziból a közönség elmaradt. Magánvállalkozók a dorozsmai bezárása után próbálkoztak még autósmozival Szegeden, de nem működött. A Balaton környékén azonban még mindig léteznek kertmozik. Igaz: fedettek.

A vetítés csak egyetlen elem

A Tisza-parton kialakított Casablanca Green közösségi térként, a szabad strand kiegészítéseként működik. A filmezés csak egyetlen elem, a koncertek ugyanolyan lényegesek, vagy akár figyelmen kívül is hagyhatók. A területen rendeznek – többek között – éjszakai strandröplabda-versenyeket, focimeccseket is. Augusztusban, a Szegedi Ifjúsági Napokon a fesztivál új helyszíneként üzemel majd a Green.

Címkék#film#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!