Szeged és környéke

2007.11.22. 21:26

Rejtőzködnek a paraffinos testek

Szeged - Világviszonylatban is egyedülálló a szegedi egyetem anatómiai intézetének gazdag gyűjteménye, látogatni mégsem lehet. A gyűjteményben megtalálhatók a 20. század harmincas és hatvanas évei között tartósított csontok, a hozzájuk tartózó izmokkal, kisebb-nagyobb agyak, belső szervek, felboncolt felnőtt testek, egészséges és fejlődési rendellenességgel született csecsemők preparátumai is.

Tombácz Róbert

Szegeden található az ország legnagyobb, 200-300 darabos anatómai gyűjteménye – ami a felhasznált paraffinos preparálási technika miatt a világon is egyedülálló –, de az továbbra sem látogatható.

A Szegedi Tudományegyetem igazságügyi orvostani intézete és az anatómiai, szövet- és fejlődéstani intézet közös épületében most egy kis helyiségben, biológia-szertárihoz hasonló üvegszekrényekben állnak az élethű és látványos preparátumok.
 

Egy biológia-szertárihoz hasonló, szegényes körülmények között tárolják a gazdag gyűjteményt Fotó: Segesvári Csaba

A gyűjteményben megtalálhatók a 20. század harmincas és hatvanas évei között tartósított csontok, a hozzájuk tartózó izmokkal, kisebb-nagyobb agyak, belső szervek, felboncolt felnőtt testek, egészséges és fejlődési rendellenességgel született csecsemők preparátumai is. Most csak medikusok láthatják azt a pár darabot is, amit még a 19. század végén Davida Leo készített – és amivel a szegedi egyetem jogelődje, a kolozsvári, ezüstérmet nyert az 1899-es párizsi világkiállításon.

Nyilvános, látogatható anatómiai gyűjtemény máig sincs hazánkban, ezért a hiánypótló szegedi tárlat számos érdeklődőt vonzana, ha múzeum lehetne belőle. Ezt ugyan jó ideje szeretné elérni a szegedi anatómiai intézet, viszont a szükséges feltételek megteremtéséhez nincs elég pénz.

Nemzetközi vendégkönyv

A Kossuth Lajos sugárúti intézmény Gellért Albert Anatómiai Múzeumában vendégkönyv is található, amelyben havi négy-öt bejegyzés szerepel. A magyar és angol nyelven író orvostanhallgatók és a paksi, szolnoki, szegedi középiskolások egybehangzóan érdekesnek, izgalmasnak találták a kiállítást, bár páran megjegyzik, hogy egyben rémisztő is.  A patológiai intézet pár évvel korábbi kiköltözésével megürült emeleti helyiségekben rendeznék be a kiállítást, új, körbejárható üvegszekrényekkel, megfelelő megvilágítással, tárlatvezetéssel. Ehhez, és a pár hónapon át tartó felújításhoz szükség lenne 10-11 millió forintra, de az orvoskarnak nincs rá forrása – tudtuk meg Mihály András intézetvezetőtől. A professzor elmondta: a részletes tervek elkészültek, és egy alapítvány is támogatná ötmillió forinttal a kiállítás létrehozását.

A „tárlatvezetést" most muszájból az oktatók végzik, akiknek nemigen van erre idejük. A közgyűjteménnyé minősítéshez – a megfelelő méretű kiállítási tér mellett – csupán egy félállású tárlatvezető kellene, így pedig már pályázhatnának különféle forrásokra, amelyek a fenntartás mellett a gyűjtemény fejlesztését is lehetővé tennék. A tárlat eddigi darabjai egyébként nemrégiben kiegészültek az igazságügyi orvostani intézet magzatcsontváz-gyűjteményével, és a néhai akadémikus, Ábrahám Ambrus professzor metszetgyűjteményével is, amelyben a sáskától az elefántig számtalan állat idegrendszerét lehetne megnézni, mikroszkóp alatt.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!