Szeged és környéke

2009.03.17. 20:51

Rendezett lesz az egykori KGST-piac

Szeged - Húszéves történetében több változást megélt a Cserepes sori piac – kereskedői az idén nagy átalakításba fogtak a túlélésükért. Az eddigi terület felére húzzák össze magukat a rendszeres árusok, külön helyet kapnak a hétvégi kereskedők és az őstermelők.

Dombai Tünde

Hatfős brigád dolgozik a Cserepes sori piac bódésorán délutánonként, amikor elül a forgalom. Költöztetik a palával fedett asztalokat. A Szabadkai úti sarokból beljebb telepítik a fémárudákat; előbb vágnak, bontanak, selejteznek, hogy arrébb, az új „címen" megint összehegesszék, -csavarozzák az építményeket.

Kis Béla háztartási felszereléseit közvetlenül a bejáratnál árulta 1992 óta. Azt mondja, átírta az élet a Cserepest, most hátrébb került az üzlete. Nem bánja, így is szemben van a bejárattal. Egy nap alatt kiköltözött, átemeltette a bódéját daruval, és visszarendezte a portékáját. Úgy számol, összesen 70 ezer forintot költ, mert most látni, hogy a kopottas üzlet eddig földbe süllyesztett részét hangos harapásokkal eszi a rozsda, festeni kell. Pufi, a kínai árus már közelebb húzódott a kínai sorhoz. Ez marad a helyén, mert eddig is komplett volt. A férfi tört magyarsággal magyarázza a lényeget: jó lesz együtt, vonzzák majd a vevőket.

Maguk bontanak, építenek a Cserepes soriak Fotó: Segesvári Csaba

Maguk bontanak, építenek a Cserepes soriak
Fotó: Segesvári Csaba

Az „előszoba" változik tehát: a villamos felől úgy rendezik át a piacot, hogy egymás mellé kerüljenek az asztalsorok, és mintegy betereljék a vevőket a bódés „sétálóutcákra". A kínaiakét már el is nevezték viccesen Kárász utcának. Gaskó János táskás divatsarkával kezdődik a Kígyó utca, tegnap éppen ezt töltötték fel üzletekkel. Mire reggel a pultok, dobozok, bódék gazdái megérkeznek, már az új helyükön pakolhatják ki az árujukat. Gaskó János szerint visszatér a köztudatba, hogy aki spórolni akar, a Cserepesre jár. A jólét ugyan elcsábította a kuncsaftok javát a plázák, a hipermarketek, a belváros felé, de most a kényszer visszahozza őket.

Az átköltöztetést minden kereskedő elfogadta. Érzik, hogy meg kell tenniük a magukét a boldogulásukért. Nem panaszkodnak, glancolják a talpalatnyi üzleteket. Az is megtalálja majd a számítását, aki fűtött próbafülkés üzletre számít, márkás áruval. Nyárra új asztalsorokat telepítenek, hogy a szűkülő Mars térről befogadhassák az őstermelőket. Gondolnak a külcsínre is; csakhogy a rozsdás bádogkerítés átfestése annyiba kerülne, mint az egész átépítés.

Rendezett lesz az egykori KGST-piac - KÉPGALÉRIA


Hegeszt az igazgatóhelyettes

A Cserepes sori piac a szerb háborúra épült, azóta a vízum is korlátozta a keresletet. A megmaradt vevőket jobb kiszolgálással kell megtartani. Ezért, hogy ne kelljen bolyongani a 30 ezer négyzetméteren az árusok után, átcsoportosítják őket – a terület felére. Akik csak szombaton árulnak, azokat is egy helyre irányítják. Húsvét után új asztalsorokat építenek fel. Ezzel koncentrálódnak a kereskedők és a vevők, csinosabb környezetben. Áremelés nem várható – hallottuk Erdős Istvántól, a Cserepes sori Piac Kft. humánerőforrás- és marketingmenedzserétől. Az igazgató helyettese – merthogy saját erőforrásaikat kiaknázva építkeznek – szabadidejében hegeszt, ha kell.

Húsz év

1989: A Szent István térről a Cserepesre költözik a „KGST-piac". Megalakul a Cserepes Sori Piac Kft. 1994: a 16 ezer négyzetméteres terület 22 ezerre bővül, csatornáznak, aszfaltoznak. 1995–96.: megépül a parkoló. 2004: környezetvédelmi beruházást hajtanak végre, olajfogót építenek be a parkolóba. 2007: bekerítik a parkolót. A piac alapterülete (a parkolóval együtt) már 45 ezer négyzetméter. Az elvégzett saját erős beruházások értéke 150 millió forint. 2008: ingyenes a 15 ezer négyzetméteres parkoló. 2009: a nagy átalakítás.

Címkék#piac#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!