Szeged és környéke

2009.01.22. 22:33

Rendőr, testőr, vagyonőr, patikus és a többiek

Egy internetes oldal összegyűjtötte a tíz „válságbiztos" foglalkozást. A rendőröknek, a patikusoknak,a kocsmárosoknak például nem kell félniük munkájuk elvesztésétől. Az érintettek közül volt, aki cáfolt, és volt, aki egyetértett a kutatással.

Munkatársunktól

Számos különböző felmérés vizsgálja: a gazdasági válság következtében mekkorára nő a munkanélküliség. A GFK piackutató egyik munkatársa szerint akár 100-120 ezer ember veszítheti el az állását. A FigyelőNet internetes lap nemrégiben összegyűjtötte a tíz „válságbiztos" foglalkozást. A lista alapján biztonságban érezhetik magukat a rendőrök, a vagyonőrök, a testőrök, hiszen a folyamatosan romló életfeltételek miatt nem csökken a bűnözés. Az egészségügyhöz kapcsolódó álláshelyeket is kevésbé veszélyezteti a gazdasági válság, a patikusokra és a kórházban dolgozó nővérekre ezek után is nagy szükség lesz.

– Valóban nem gondoljuk, hogy veszélyben lenne az állásunk. Nem tartom közhelynek: sajnos beteg mindig lesz. A válság miatt még több, mint eddig. A nyugdíjasok általában kuporgatnak a gyógyszereikre, de a középkorúak közül sokan – ha nincs nagy bajuk – a rossz anyagi körülmények miatt nem kezeltetik magukat. Emiatt halmozódnak a problémáik. Ez egy ördögi kör – magyarázta Harmatiné Nagy Orsolya patikus.

A patikusok állása a válságban is stabil. Fotó: Miskolczi Róbert

A patikusok állása a válságban is stabil.
Fotó: Miskolczi Róbert

Az internetes portál szerint biztosnak látszik az energiaiparban tevékenykedők helyzete, az élelmiszer-ipari álláshelyek és az egészségügyhöz kapcsolódó munkahelyek dolgozóinak státusa. A gyorskölcsönöket intéző ügynökök most dolgozhatnak csak igazán, a kocsmai pultosoknak ezentúl is lesz vendégük, az érintettek az egyre olcsóbb termékeket keresik. A pénzbehajtók és a becsüsök pedig akár a recesszió nyertesei is lehetnek.

– Csak a laikusok hiszik: az a forgalmas kocsma, ahol sokan ülnek. Ez nem igaz. Hiszen sokszor a kispénzű vendégek kétdeci bor felett üldögélnek órák hosszat. Az a nyereséges, ahol folyamatosan huzat van, mert gyorsan váltják egymást a vendégek – magyarázta Kókai Attila vendéglátós. Szerinte nem igaz, hogy a kocsmák helyzete nem változik a válságban. Tizenkét éve van a szakmában, és a december mindig kiemelkedően az egyik legjobb hónapnak számított. Most egy novemberi átlagot hoztak. Az idén dől el, hogy be kell-e zárni valamelyik boltot, több is a csőd határán mozog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!