Szeged és környéke

2008.03.20. 11:50

Rendőrkézen az Aranycsapat szobor megrongálója

Szeged - Elfogták az Aranycsapat szegedi szobrának megrongálásával gyanúsítható 19 éves helybeli fiatalembert. A Szegedi Rendőrkapitányság adatai szerint a férfi ittasan kezdte el rugdosni az emlékművet, amíg az el nem tört. Szabadlábon védekezhet, de garázdaság és rongálás miatt akár három év börtönt is kaphat, valamint polgári perben kötelezhetik a kár megtérítésére is. Társait még keresik.

Kiss Gábor Gergely

Elfogták a szegedi Sellő-ház mellett felállított Aranycsapat szobor megrongálóját – jelentették be tegnap délelőtt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. A 19 éves férfi nyomára nyolc hónap nyomozás, és félszáz tanú kihallgatása után jutottak.

A szegedi középiskolást csoportosan elkövetett garázdasággal és rongálással gyanúsítják, aki kihallgatása során vallomást tett, de ennek okát és feltételezett bűntársait nem nevezte meg. Az eddigi adatok szerint a férfi ittas volt, amikor elkezdte rugdosni a szobrot. Az elkövető egyébként nem ismeretlen a rendőrök előtt: korábban többek között sír-, és liftrongálás, valamint garázdaság miatt került összetűzésbe a törvénnyel.

A megrongált szobor. Fotó: Szegedi Rendőrkapitányság

A megrongált szobor. Fotó: Szegedi Rendőrkapitányság
Az emlékművet még 2003-ban Soproni Lajos nyugdíjas főorvos ötlete nyomán állították fel, tisztelegve az 1953. november 25-én a Wembley stadionban az angol házigazda válogatottat 6:3-ra leiskolázó magyar focistáknak. A köztéri alkotást tavaly július 8-án törte kettőbe a közvélemény előtt csak tegnapig ismeretlen vandál: egymillió forintos kárt okozott a szoborban. „Szándékosan feszegethették, húzogathatták a szobrot, amíg el nem tört" – vélekedett a rongálás napján Kalmár Márton szegedi szobrászművész. Most azt mondta, amennyire szomorú volt akkor, most annyira tud örülni a rendőrség sikerének.

– Talán választ ad majd arra, hogy miért tette ezt – mondta a művész. Az emlékmű készítőjének a javítás majd fél évébe telt: a szobor eredeti pompájában december 14-e óta díszeleg a Korányi fasoron.
 

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!