Rendőrségi sajtósok

Ötödik alkalommal rendezték meg tegnap a rendvédelmi szervek Csongrád megyei sajtóreferenseinek találkozóját Szegeden – holland vendégeik is voltak.

A tegnapi találkozó díszvendége Wout Dekker, a hollandiai Utrecht régió rendőrségének kommunikációs vezetője és Thomas Aling sajtószóvivő volt. A hosszabb távú cél egy közös program kialakítása a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és Utrecht régió között a médiával való kapcsolattartás terén.

A holland vendégek szombat óta tartózkodnak Magyarországon, megismerkedtek a rendőrség ügyeleti rendszerével és részt vettek a napokban megtartott baleset-megelőzési akción is.

Wout Dekker kiemelte: mindkét országban a fő célnak a médiumokkal való gyors és akadálymentes együttműködésnek kell lennie. Hollandiában kizárólag regionális rendőrségek léteznek, nincsen országos kapitányság. A holland vendég megjegyezte, nem is hiányolja ezt országából. Thomas Aling a médiumokhoz eljuttatott információk mennyiségéről beszélt. – Muszáj adni bizonyos információkat, olyan gyorsan, amennyire csak lehet. A bűnesetek elkövetőit 80 százalékban a szemtanúk ismerik fel, akik az újságból és a tévéből értesülhetnek a rendőrségi felhívásokról – mondta. Kommunikációjukat 24 órás telefonügyelettel erősítik, amit bármikor tárcsázhatnak a sajtó munkatársai. Emellett régiójukban hetente egyszer önálló tévéműsorral is jelentkeznek „Hogyan kapjuk el a tolvajokat?” címmel, amelyben az előző héten elkövetett bűnesetekről számolnak be.