Szeged és környéke

2014.04.23. 22:41

Részletekben törleszt az 1-es kivitelezője

Szeged - Júliustól 12 havi részletben fizeti ki a 126,8 milliós kötbért és kamatait az 1-es villamosvonal kivitelezője, ha a közgyűlés is elfogadja a cég ajánlatát. A 2-es vonal építője már törleszt.

Dombai Tünde

Rendesen fizet az OHLZS

A szegedi képviselő-testületnek nyilván nem lesz kifogása az A-Híd részletfizetési ajánlata ellen, ugyanis a másik kötbérfizető cég, a 2-es villamosvonalat építő cseh OHLZS a.s. cég is így egyenlíti ki a számláját. A cseh társaság az ítélőtábla által megítélt 416 milliós kötbért és kamatait 12 havi részletben utalja február óta. Így havi 48 milliós forintjával összesen 582 millió forint érkezik. Az önkormányzat a pénzt a költségvetés bevételei közé be is tervezte, és a tervezett kiadásokat finanszírozza belőle.

Május 5-én hétfőn dönt a közgyűlés többek között arról, hogy az 1-es villamosvonal kivitelezője részletekben törlesztheti a kötbér összegét. Az előterjesztésben az szerepel, hogy a kivitelező cégtársulás nevében az A-Híd Zrt. jelezte fizetési szándékát, de részletfizetési lehetőséget kért júliustól egy évre. Ez azt jelenti, hogy 12, egyenként 16-17 millió forintos részletben átutalja az önkormányzatnak a bíróság által jogerősen megítélt 126,8 milliós kötbért. Ez a késedelmi kamattal és a részletfizetés idejére járó kamattal összesen 201,3 millió forint lesz. A társaság időközben átalakult, így a létrejött két cég – a Híd Építőipari Zrt. és az A-Híd Építő Zrt. – fogja kiegyenlíteni a tartozást.

Vélhetően azért kért a kivitelező júliusig haladékot, mert a Kúrián júniusban lesz még egy tárgyalás. Ott a cég a Szegedi Ítélőtábla jogerős ítéletének felülvizsgálatát kezdeményezte. Korábbi két kérvényüket a Kúria már elutasította: az egyiket a szegedi tábla elfogultságára hivatkozva adták be, a másikban az ítélet végrehajtásának felfüggesztését kérték.

Beszámoltunk róla: idén januárban az ítélőtábla lényegében helybenhagyta az elsőfokú ítéletet az önkormányzat és az 1-es villamosvonalat építő cégek kötbérperében. Mivel a véghatáridőt a konzorcium tartotta, de a Boldogasszony sugárúti szakasz jelentős csúszással készült el, a bíróság csökkentette a város kötbérkövetelésének mértékét. Így a kivitelezőnek a 34 napos indokolatlan késedelem miatt 126,8 milliót kell kifizetnie. A közel 30 milliárd forintból, uniós támogatással megvalósuló tömegközlekedési nagyprojekt egyik legfontosabb eleme volt az 1-es villamosvonal felújítása. Az első szakaszon a villamosok 2010. május 9-én indulhattak el újra. A kötbérper 2010 júliusában kezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!