Szeged és környéke

2007.12.09. 20:24

Réti Barnabás a Terminátor 3. sztárjával forgatott

Zsombó - Réti Barnabás alig várja a hétvégéket: a Barátok közt sztárja a kimerítő forgatások után szülei Zsombó melletti lovas farmján töltődik fel. Korábban maga is nyeregbe pattant, manapság azonban még hobbiból sem lovagolhat.

Horváth Levente

– Fel voltunk rá készülve, hogy színész lesz Barnabásból, mert már gyerekkorában darabokat írt és rendezett, díszletként pedig a nagymamája nagy becsben tartott bútorait használta – beszélt fia korán kidomborodó elhivatottságáról Réti Gábor.

Nincs lovaglás

Réti Barnabásnak, a Barátok közt Erikjének szülei gyakran utaznak a fővárosba fiúk egy-egy színházi bemutatójára, és amióta Barnabás szerepet kapott a szappanoperában, azóta esténként a tévé előtt csücsül a család. Bár megtehetnék, mégsem faggatják a sorozat sármos autósoktatóját, hogyan alakul a sorsa a teleregényben, inkább kivárják a következő epizódot.

Barnabás remekül megérti magát a szüleivel és testvérével, Dáviddal, ezért ha csak teheti, máris siet haza. A legtöbb időt hétvégenként a Zsombó határában megbúvó lovas tanyájukon töltik. A Réti fivérek a patások mellett nőttek fel: Barna tízéves forma lehetett, amikor elkezdett futószáron lovagolni. A sorozat miatt azonban manapság még hobbiból sem ülhet lóhátra. – Nagyon tempós a gyártás. Egy héten négy-öt napot forgatunk és miután 22 színészhez kell alkalmazkodni, ezért akár egy kisebb ficam vagy húzódás is komoly bonyodalmat okozhat, akár a forgatókönyvet is át kell írni. Nem űzhetünk veszélyes sportokat, síelnünk és lovagolnunk sem lehet – beszélt a szigorú szabályokról a színész.

Barnabás édesanyjával és kedvenc lovukkal a tanyán.
Fotó: Karnok Csaba

Dávid egyáltalán nem irigyli fivérétől a népszerűséget, soha nem akart a világot jelentő deszkákon állni. – Mindig is a lovak világa varázsolt el, hat éve díjugratóként versenyzem, három évig a junior válogatottnak is tagja voltam. Azért annyi hasonlóság mindenképpen akad bennünk, hogy mindketten nemzetközi karrierre vágyunk: én a díjugrató pályákon, Barna pedig a filmvásznon – vont párhuzamot a céljaik között a kisebbik Réti fiú.

Színpadra termett fiú

– Néhány évvel a halála előtt Bessenyei Feri bácsi a lajosmizsei lovas tanyájára invitálta a családot – mesélte Réti Gábor. – A színészóriás maga is rajongott a lovakért, minden pénzét rájuk költötte. Tudott a fiam szándékáról, hogy szeretne színésznek állni, de állítólag majd' minden ifjút lebeszélt a pályáról. Barnabással mégis kivételt tett. Magához hívta, és csak annyit mondott neki: színpadra termettél, fiam!

Jelenetek a várban

Könnyen lehet, hogy Barnabásnak már nem is kell túl sokat várnia egy hollywoodi szerződésre. Korábban kisebb mellékszerepben feltűnt Szabó István Csodálatos Júliájában és Peter Greenaway egyik filmjében is. Nemrégiben a Painkiller Jane című kanadai sci-fi sorozat egyik epizódjában kapott szerepet, amelyben a Terminátor 3.-ból ismert Kristinna Lokennel forgatott együtt. – A sorozat első szezonjának utolsó négy epizódja Magyarországon játszódik, a jeleneteket a várban vették fel az ősszel.

Amerikai kiképzőtábor

Barnabás már színházi rendezőként is letette a névjegyét: a Szegeden is bemutatott Üvegfigurák című darabbal debütált és régi vágya, hogy egyszer nagyjátékfilmet készítsen. 18 évesen filmrendezőnek jelentkezett a főiskolára, de nem vették fel. Később a New York-i színiakadémián vett kurzusokat, ahol a színészmesterségen kívül a rendezői és operatőri munkába is belekóstolhatott, híres hollywoodi filmek jeleneteit forgatták újra. – A vizsgámon Robert De Niro és Sharon Stone jelenetét játszottuk el a Casinóból. Egy-egy jelenetet több kameraállásból is felvettünk. Ha kellett, akkor a kamerát kezeltük és storyboardot rajzoltunk. Olyan volt, mint egy kiképzőtábor – vallott tengerentúli kalandjáról a fiatalember.

A Barnabással szerződésben álló produkció egyébként nem tiltja, hogy a tehetséges színész nagyjátékfilmekben is szerepeljen, hiszen ezek csak erősítik az imázsát.

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!

Címkék#Zsombó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!