Szeged és környéke

2007.12.03. 09:05

Robert Telc: bátorság és üzletkötés

Szeged - A lapunk kezdeményezésére alapított, a gazdaságban elért sikereket elismerő Délmagyarország Presztízs Díjat hat kategóriában osztottuk ki idén Csongrád megye vállalkozásai és üzletemberei között. A díjazottakat hétről hétre A pénz beszél mellékletünkben mutatjuk be olvasóinknak.

Kunstár Csaba

Most [namelink name="Robert Telc"], a Real Hungary Zrt. vezérigazgatója számol be arról, milyen munka áll a mögött, hogy elnyerte az év üzletembere díjat. A Real Hungary Zrt. a legjobb üzleti weboldal különdíját is átvehette.

– Ha túl óvatos vagy, sohasem kötsz üzletet, ha túl bátor vagy, csak egyszer! – mondja a sikeres üzlettel kapcsolatosan [namelink name="Robert Telc"]. – Persze – tette hozzá – fontos, hogy nyitott szemmel járj, hogy meglásd az előtted lévő lehetőségeket, pontosan számolj el, és legyél mindig megbízható. Az év üzletembere a siker egyik titkaként említette a hozzáértő kollégákat, valamint a jó munkahelyi légkört.

– Feszült hangulatban az emberek nem tudnak produkálni.

Top 100

– Hogy bekerülnék-e a 100 leggazdagabb magyar közé? – kérdezett vissza, majd válaszolt: Nem, mert svéd vagyok. – Nem szeretem, ha az emberek azért tisztelnek, mert pénzem van. Szerintem abban nincs mit tisztelni.

– Életem egyik legnagyobb üzleti kockáztatása a Franciahögyi lakótelep volt – emlékszik vissza a svéd üzletember a nyolc évvel ezelőtti „rázós" befektetésére, amikor is egy régi temető helyére lakóházakat építtetett. Kezdetben azt tervezte, hogy a területet felparcellázza, és mint építési telkeket eladja. Mint minden üzlet, ez is nehezen indult. Senki sem jelentkezett, így kénytelen volt két társasházat saját maga felhúzni. Legnagyobb meglepetésére a 20 lakás két hónap alatt elkelt. Innét már csak folytatni kellett.

– Szerencsére, nem volt rossz sajtónk, de egy rádióriportban, némi malíciával megjegyezték, hogy Afrikában is van egy törzs, amelyik a nappalijába temeti a rokonokat. A szegedi Gyevi temetőbe már bele sem vágtam, mert nem akartam, hogy ennek az afrikai törzsnek a tiszteletbeli tagjává avassanak – tréfálkozott a Real Hungary Zrt. vezérigazgatója.

A Franciahögy után az egykori Kossuth laktanya helyén épült fel a Vadaspark lakópark. A legújabb és egyben a legnagyobb szegedi befektetés a felsővárosi Tisza Center és Tisza Palota. A legjobb üzlete mégis az volt, amikor a Telecomtól megvette a Postapalotát, és két hónap múlva, jó pénzért, továbbadta.

[namelink name="Robert Telc"]: Hozzáértő kollégákkal, jó munkahelyi légkörben dolgozom. Fotó: Karnok Csaba
– Ha kérdezik, azt felelem, svéd vagyok – mondja az üzletember, aki kitűnően beszél öt nyelven. Bár édesapja szabadkai, ő maga Svédországban született. Hatéves volt, amikor szülei elváltak és apjával együtt Bécsbe költözött. – Apám második felesége magyar volt, és egymás között mindig magyarul társalogtak – magyarázza, hogyan szedte föl a svéd és a német mellett „apanyelvét". Több mint húsz éve került Szegedre, ahol megismerte feleségét. 21 éves lánya jelenleg joghallgató, 14 éves fia pedig gimnazista.

Még a Commodor számítógépek idején vágott bele egy számítástechnikai üzletbe, amelyet 9 évvel ezelőtt átadott kollégáinak, de csendestársként a mai napig érdekelt ebben a bizniszben.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!