Szeged és környéke

2008.05.28. 22:30

Roham az olcsó euróért

Szeged - Naponta többször fel kell tölteni az eurókészleteket a szegedi pénzváltóknál, a vásárlók rohamában ugyanis azonnal elfogy. A szokásosnak a duplájára nőtt a forgalom, többen csak „előjegyzéssel" jutnak az európai pénzhez. Az olcsóbb euróval csökkenhet a külföldi nyaralás költsége is.

Tombácz Róbert

Két éve az utazási szezon kezdetén legolcsóbban 281 forintért vásárolhattunk eurót – míg tegnap már 243 forintért is árusították a közös európai valutát. A váratlan forinterősödés lázba hozta a nyári szabadságukra készülőket – és a forint későbbi gyengülésére spekulálókat –, akik jelentős eurófelvásárlásba kezdtek Szegeden is.

– Rettentően megnőtt a forgalom, de ne haragudjon, nem tudok többet mondani, mert ezren állnak az ablak előtt – szabadkozott tegnap a Klauzál téren működő pénzváltó iroda munkatársa, amikor telefonon a vásárlók számáról érdeklődtünk.

– Két hete egyre többen jönnek, megduplázódott a forgalom egy átlagos nyári naphoz képest. Mindenki eurót akar venni. Többnyire ötven és ezer euró közti összeget visznek az emberek – mondta el a Kárász utcai Átriumban dolgozó kolléganője. Hozzátette: kedden a roham miatt háromszor fogyott el az európai közös pénz a kasszából, és tegnap délelőtt is volt olyan fél óra, amikor négyen szerettek volna fejenként ezer eurót vásárolni. Nekik csak ígérni tudták, hogy órákon belül beszerzik. Amikor érdeklődtünk, éppen nyolc „rendelés" várt még teljesítésre. Sokan kérdezik, hogy lejjebb megy-e még az árfolyam – erre viszont senki sem tud megbízható választ adni.

Volt olyan váltó, ahol 250 forint alatt lehetett eurót venni Fotó: Karnok Csaba

Volt olyan váltó, ahol 250 forint alatt lehetett eurót venni.
Fotó: Karnok Csaba

A szegedi bankokban is a szokásosnál többen vártak valutára. Az OTP-ben és az Erste Banknál is „megsúgták": nem árt igyekeznünk, mert naponta legalább kétszer változik az árfolyam – és nem biztos, hogy számunkra kedvező irányba.

– A teljes utazási költség 20-25 százalékát általában a külföldön elköltött pénz teszi ki, ezen spórolhatnak az utasok. Az utazásokat viszont már jóval korábban, forintgyengüléstől tartva egy magasabb euróárfolyamon szerveztük le, így azoknak az ára nemigen csökkenhet – mondta el Prónay Gyula. A Proko Travel ügyvezetője szerint a last minute utaknál várható csak árcsökkenés, mert az „eurógyengülés" révén az utazásszervezők olcsóbb árakat ajánlva is pénzüknél lesznek. A szakember úgy véli, a forinterősödés kitarthat a szezon végéig – ami ellensúlyozhatja az üzemanyagárak drágító hatásait. Mi úgy számoltunk: a nyaralás alatt ezer eurót költő négytagú család akár tízezer forintot is megspórolhat, ha most vásárol valutát – és nem tette ezt meg egy hónappal ezelőtt.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!