Szeged és környéke

2010.07.05. 22:03

Róka fogta csuka helyzetben a Virág cukrászda

Szeged - Jóllehet a Virág ügyében elutasította a bíróság a CIB Bank kifogását, továbbra sem lehet tudni, hogy mikor fogad újra vendégeket a patinás szegedi cukrászda.

Szabó C. Szilárd

Döntést hozott a napokban a felszámolást elrendelő bíróság a CIB Bank Virág-ügyben benyújtott kifogásáról. Megírtuk: a Virág cukrászdát működtető cég ellen felszámolási eljárás indult, mivel 620 millió forintos tartozást halmozott fel, amelynek nagy része, 570 millió forint banki kölcsön. A felszámolóbiztos meghirdette a Kis Virág bérleti és a Nagy Virág tulajdonjogát, amit végül egy ciprusi bejegyzésű offshore cég nyert meg. Horváth Attila felszámolóbiztos lapunknak korábban elmondta: „azzal, hogy elfogadták a nyertes pályázó 300 millió forintos ajánlatát, a polgári törvénykönyv szerint a szerződés létrejött, de maga a szerződés végleges írásbeli formája és a vevő tényleges kiléte csak azután derült ki, miután a szegedi önkormányzat meghozta azt a határozatot, hogy él az elővásárlási jogával, s megveszi 300 millióért a Virágot."

Horváth Attila elmondása szerint a CIB Bank azt követően kezdte aggályát kifejezni, miután kiderült, hogy az önkormányzat él az elővásárlási jogával. A pénzintézet azért nyújtott be kifogást, mert szerinte a felszámoló nem tartotta be a kötelező határidőket, egyben kérte új pályázat kiírását. A felszámolást elrendelő bíróság elutasította a kifogást, mondván: semmilyen szabálytalanság nem történt az eljárás során. A határozat azonban nem jogerős – tudtuk meg Pintér Ferenctől, aki az önkormányzat nevében vett részt a tárgyaláson, s bár ügyvéd, nem ő volt a város jogi képviselője.

A bank azonban nem csupán kifogást nyújtott be, de a Fővárosi Bíróságon megtámadta a felszámoló várossal kötött szerződését is. – Keresetében egyebek mellett azt írta a CIB Bank, nem látja biztosítottnak, hogy az önkormányzat ki tudja fizetni a 300 millió forintot. Hihetetlen ez a feltételezés egy 73 milliárd forintos költségvetésű városról! Én mindenesetre vittem egy, az önkormányzat bankja által kiállított igazolást arról, hogy a pénz a megfelelő számlán rendelkezésre áll – mondta Pintér Ferenc. Az önkormányzati képviselő jogi nonszensznek nevezte, hogy a bank megtámadta a felszámoló várossal kötött szerződését, de nem támadta meg a felszámoló magáncéggel kötött szerződését, aminek a városi kontraktus csak folyománya. Pintér úgy vélte, hogy a tényállás tiszta, így szerinte nem volt semmi indoka annak, hogy október 26-ára elnapolták a döntést. Akkor viszont a bíró – állítása szerint – ítéletet hoz. – Ha azt mondják ki, hogy érvénytelen a várossal kötött szerződés, akkor érvényes lenne a magáncéggel kötött szerződés. Ebben az esetben újra meg kell kérdezni a várost, él-e elővásárlási jogával, hiszen az önkormányzatnak bejegyzett elővásárlási joga van a Nagy Virágra. Róka fogta csuka ez a helyzet. És beláthatatlan, mikor ér véget, mikor fogad újra vendégeket a patinás cukrászda – fogalmazott Pintér Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!