Szeged és környéke

2012.11.01. 19:17

Roma holokauszt: felfoghatatlan

Szeged - Nagyon sok síró arcot láttunk – mondta Kincses Ferenc, az Együtt a Romákért Országos Egyesület elnöke a szegedi Belvárosi moziban tartott filmvetítésekről, amelyekkel a náci népirtás borzalmaira hívták fel a figyelmet.

Vida-Szűcs Imre

Budapest után Szegedre is eljutott a Romédia Alapítvány által szervezett Auschwitz-rekviem programsorozat. Az alapítvány a roma holokauszt egyik első magyar kutatójaként húsz éve dolgozik azon, hogy a mélyen gyökerező, romákkal szembeni előítéleteket megkérdőjelezze és megváltoztassa. A Belvárosi mozi Balázs Béla Termében olyan megrázó dokumentumfilmeket mutattak be kedden és szerdán, amelyek elénk tárják a második világháborúban a cigányság és a zsidóság körében végrehajtott etnikai tisztogatást.

Kincses Ferenc. Fotó: Karnok Csaba

Kincses Ferenc. Fotó: Karnok Csaba
– Minden egyes népcsoportnak megvan a maga holokausztja, de olyan tudatos fajirtás egyetlen népcsoportot sem érintett, mint amit a cigányok és a zsidók szenvedtek el. Beszélnünk kell erről – hangsúlyozta [namelink name="Kincses Ferenc"], az Együtt a Romákért Országos Egyesület elnöke, aki a vetítések előtt a közönséggel is megosztotta gondolatait.

A nácizmus európai szinti és roma áldozatai emlékművének avatóünnepsége Berlinben. Fotó: Fotó: MTI/EPA/Rainer Jensen (galéria)

Új emlékmű Berlinben

Nagyjából egy hete avatta fel Angela Merkel német kancellár Berlinben azt az emlékművet, amelyet a nemzetiszocializmus idején meggyilkolt európai szintik és romák emlékére állítottak a német fővárosban. A kancellár szerint az utókor túl későn vett tudomást a népirtásról, és gyakran ma is a kirekesztés a legnagyobb európai kisebbség sorsa, de Németország mindent megtesz a jogaik védelmében.

A Számon kívül maradtak című dokumentumfilmet láthatták az érdeklődők kedden. A cím arra utal, hogy a kivégzett cigányokat egyáltalán nem regisztrálták, így csak becsléseket ismerünk a pusztítás mértékéről. – Nagyon sok síró arcot láttunk. Sokkoló képek, gyermektragédiák is megjelentek a filmvásznon. Hétszer voltam Auschwitz–Birkenauban, az ott látottakat nem lehet megemészteni.

Elemzők azt írják, hogy Európa-szerte mintegy 500 ezer cigányt pusztítottak el, de vannak, akik egymillió áldozatról beszélnek. Sokáig nem lehetett megemlékezni a roma holokausztról. Amikor ezek a borzalmak történtek, a cigány társadalomnak még nem volt valódi érdekképviselete – mondta Kincses Ferenc, aki több fórumon hangoztatja, hogy Csongrád megyében egyelőre nincs egy emléktábla sem a népirtás áldozatairól. Augusztus 2-a a roma holokauszt emléknapja, az elnök ilyenkor a vasútállomáshoz megy ki egy szál virággal, és mint mondta, sokak otthonában égnek akkor a gyertyák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!