Rövid szócsata a betegcsereperben

Szokatlan közjátékkal folytatódott tegnap Szegeden a betegcsereper: többek között az ügyvédek szópárbajt vívtak a vád képviselőjével az egyik tanú, a volt megbízott orvos igazgató, belgyógyász főorvos meghallgatása közben.

Működött a rendszer – válaszolta határozottan a betegcsereper második tárgyalási napján a városi kórház belgyógyász főorvosa az ügyész kérdésére. Rövid Csaba azt próbálta megtudni Piros Györgyikétől, hogy az intézményben tavaly július 3-án, a betegcsere napján és azt megelőzően hogyan történt a betegek felvétele, vizsgálata, szállítása. A kérdéses időpontban Piros Györgyike a belgyógyászati osztály vezetése mellett felelt a kórház szakmai munkájáért és – egy másik főorvossal – irányította a sürgősségi betegellátó osztályt (SBO) is. A belgyógyász főorvos több mint egy órán keresztül válaszolt a kérdésekre. Megismételte, amit már a harmadrendű vádlott, Sz. S. is elmondott: nem volt saját orvosi stábja a SBO-nak, aminek elsősorban a pénzhiány volt az oka.

– Folyamatosan hirdették az osztályvezetői állást, mégis csak idén szeptemberben tudták betölteni – hangsúlyozta a főorvos, aki azt is elmondta: a részleg korábban sürgősségi betegellátó helyként működött, de megpályázták az osztály rangot, mivel az nagyobb tb-finanszírozással járt. A betegek elárasztották az osztályt, de senkit sem küldtek el vizsgálat nélkül.

A tanút már az ügyvédek faggatták, éppen tisztázni akarták, hogy a röntgen akkori megbízott főorvosa megtagadhatta-e a CT-vizsgálatot, amikor az ügyész közbeszólt. Ezt a védelem kifogásolta, rövid szópárbaj alakult ki, végül a negyedrendű vádlott, E. A. orvos védője magánál tartotta a kérdezés jogát. Juhász Zsuzsanna bíró nem avatkozott közbe.

Piros Györgyike egyébként azt válaszolta, hogy „elvileg nem”, ha mégis megtörtént, mert elismerte, kollégái szerint ilyesmi előfordult, akkor erélyesen kellett fellépni.

A betegcsereper második napján a bíróság a főorvos asszony mellett tanúként hallgatott meg két betegápolót és egy röntgenasszisztenst is. Az ápolók tegnapi vallomása néhány, az ügyvédek szerint fontos részletben eltért korábbi vallomásaiktól.

A védők kérték a bíróságot, vegye jegyzőkönyvbe, hogy az asszisztenst elkísérte volt főnöke, az akkori megbízott röntgen főorvos, akit a bíróság később szintén tanúként akar meghallgatni. Az ügyvédek szerint mégis csak furcsa, hogy az ügyben érintett főnök munkaidőben a tárgyalóteremig kísérte beosztottját. Nem mondták ki, de nyilvánvalóan arra céloztak, hogy a két tanú még az utolsó pillanatokban is egyeztetett.