Szeged és környéke

2016.08.17. 19:23

Rózsa Sándor megfogta a japánokat

Rózsa Sándor és a japán szakrális tánc, az Edo-éra és az 1848-as szabadságharc története is találkozik Szegeden a Japán Kulturális Napokon. A kétnapos rendezvény Minamizuka Shingo hazánk iránti elkötelezettségének köszönhető.

Borbola Lilla

1956 szellemisége érintette meg azt a japán agrártörténész-professzort, Minamizuka Shingót gyermekként, aki azóta elkötelezett híve Magyarországnak, azon belül is Szeged és Kecskemét térségének. Neki köszönhető a Japán Kulturális Napok rendezvénysorozat, ahol a két nemzet találkozik a Bálint Sándor Művelődési Házban augusztus 24–25-én.


A professzor már közel harminc éve működtet Tokióban egy térségünk iránt érdeklődő civil közösséget, amelynek tagjai most elhozzák Szegedre a távol-keleti ország néhány különleges hagyományát. Az érdeklődők ízelítőt kaphatnak a japán kalligráfiából, de a négy évszak japán népdalait is meghallgathatják. A szigetország szakrális zene- és táncbemutatója mellett a két nemzet történelmi összefonódásairól is szó lesz: az 1848–49-es forradalom és szabadságharc híre még az akkori elzárkózott Edo-korszakát élő messzi keleti országba is eljutott.


A japán napokra a 75 éves Minamizuka Shingo is eljön, aki hírét vitte már hazánknak a világ több országába, és számos kötetet kiadott a magyar történelemről, kultúráról. Rózsa Sándor különösen érdekelte, a róla szóló könyve Japánban nagy sikert aratott: 20 ezres példányszámban kelt el.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!