Szeged és környéke

2019.03.09. 22:35

Saját fia ölte meg 19 éve a magyar színésznőt - a szegedi Csillagban tölti az életfogytiglant

Soproni Áginak vagyona miatt kellett meghalnia. Az eset annyira felkavaró volt, hogy még az ügyvédeket is elborzasztotta. Fia 21 év múlva szabadulhat legkorábban.

Saját fia, P. András és annak barátja, L. Zsolt ölte meg Soproni Ágnest 2000 március 9-én: a fiút anyja vagyonának megszerzése motiválta. Felbérelte barátját, aki a piszkos munka legrosszabb részét elvégezte - megfojtotta az asszonyt - majd együtt eltüntették a holttestet. Úgy találta, édesanyja akadályozza abban, hogy nagyvilági életet éljen. Miután az asszonyt megölték, feldarabolták, és a maradványoktól különféle módon szabadultak meg, írja a wikipédia. A gyilkosság után autókázni mentek a városba, a halott színésznő pénzét költötték.


András hamarosan bejelentette anyja eltűnését a rendőrségen, és a nyomozás kezdeti stádiumában megpróbálta anyja több milliós ingatlanát értékesíteni. Ebből fizette volna ki bűntársát. Néhány héten belül azonban a rendőrség már őt gyanúsította a gyilkossággal - olvastuk a wikipédián, az Echo tévé riportjában azonban az hangzott el, hogy hónapokig keresték eltűntként a szép színésznőt. Fia meggyőzően játszotta az eltűnt anyát kereső fiú szerepét.


Az eset annyira felkavaró volt, hogy még az ügyvédeket is elborzasztotta, maguk az elkövetők sem tudtak érdemi magyarázattal szolgálni. 2003-ban mindkettőjüket elítélték előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölésért életfogytig tartó fegyházbüntetésre. A fiú legkorábban negyven, míg társa harmincöt év után szabadulhat feltételesen - állt az ítéletben. Hiába nem P. András gyilkolt, a bíróság úgy találta, ő tervelhette ki a gyilkosságot.


Tavaly nyáron a Bors írta meg: P. András 22 év múlva szabadul, ruhákat varr és angolt tanít a szegedi Csillag börtönben, egy négyfős zárkában őrzik. Korábban kapott fegyelmit magatartásproblémák miatt, de egy korábban a Csillagban raboskodó férfi azt mondta a lapnak, az utóbbi években mintarabként viselkedik. Intelligenciájával kiemelkedik a többiek közül. Az apja tartja vele a kapcsolatot, rendszeresen látogatja, csomagokat küld neki. Az anyai ág nem keresi a kapcsolatot a fiúval, bár a nagyanyjával évekig levelezett.


Soproni Ági villájának tulajdonrészét eladta a férjének még halála előtt, így a több százmilliós épület felett, ahol a gyilkosság is történt, ő rendelkezik egyedül. A fiút kizárták az örökségből. A villa azonban lassan az enyészeté lesz, hajléktalanok pihenőhelye, olvashatjuk a tavalyi Bors-cikkben: szinte már csak az alapja maradt meg, mindent széthordtak. Ám a fürdőkád, ahol a színésznő holttestét feldarabolták, máig érintetlen maradt.

Hat évet töltött intézetben


Soproni Ági 1949-ben született Schwartz Ágnes néven Kiskőrösön. Édesapja később Sólyomra magyarosította a nevét, és Schwartz Ágnesből is Sólyom Ágnes lett, de pár hónapos volt, amikor Kiskunhalasra került. Édesanyja hat évre intézetbe adta Kecskemétre. Itt 1959-től másodikos gimnazista koráig nevelkedett, mert elváltak a szülei. Kecskeméten érettségizett a Katona József Gimnáziumban, utána Budapestre költözött. 1975-ben szerzett oklevelet a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. 1979-ben a Várszínház–Népszínház tagja, 1983 és 1989 között a Nemzeti Színházban játszott. 1983 és 1985 között a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban is fellépett vendégszereplőként. 1990-től meggyilkolásáig szabadfoglalkozású művész volt.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!