Szeged és környéke

2007.11.09. 10:30

Saját pénzükről vitáznak a képviselők

Szeged - Valamennyi országgyűlési képviselő szeptemberi tiszteletdíja és költségtérítése látható csütörtök óta a parlament honlapján. A jövőben havonta frissítik az adatokat. A tizennégy Csongrád megyei képviselő zsebében turkáltunk.

A honatyák tiszteletdíja bruttó összeg, ez után adót fizetnek. Nettó viszont a költségtérítési átalány (azaz kilométerpénz) és a szállásköltség. Utóbbi kettő közül talán a kilométerpénz az érdekesebb, mert azok a képviselők, akik egyben polgármesterek, gyakran önkormányzati szolgálati autóval járnak. De kezdjük egy ellenpéldával: nincs szolgálati kocsija például [namelink name="Bedő Tamás"]nak, Csongrád polgármesterének, ezért ő saját gépkocsival hajt hetente legalább kétszer Budapestre. Szerinte a havi 287 ezer 40 forint, amit erre fölvehet, fedezi a kocsikázás költségeit. [namelink name="Nógrádi Zoltán"], Mórahalom polgármestere viszont azt mondta: ennél ő nagyobb összeget költ utazásra. Neki egyébként van szolgálati autója, melynek magáncélú használata után fizet. A szentesi hivatal gépkocsiparkjának egyik kocsiját általában [namelink name="Szirbik Imre"] polgármester használja, de ha nincs nála, más is elviheti.

Lázas munka a parlamentben. Napirenden a Fekete özvegy című kártyajáték. Fotó: MTI
[namelink name="Lázár János"] Hódmezővásárhely első embere közölte: a képviselő-testület rendelete alapján korlátlan gépkocsihasználat illeti meg. Ennek ellenére nincs kimondott szolgálati autója, az egyik önkormányzati kocsit használja.

 – Amikor októberben elkaptak gyorshajtásért, saját járművel voltam – hangsúlyozta.

Szili és Áder pénze

Szili Katalin házelnök bruttó fizetése a parlamenti honlap szerint szeptemberben 1 millió 435 ezer 200 forint volt, költségtérítése 287 ezer 40 forint, mert választókörzete Pécsen van. Áder János, a parlament fideszes alelnöke bruttó 618 ezer 240 forint tiszteletdíjat kapott. Ő is 287 ezer 40 forint költségtérítést vehet fel, mivel választókerületének központja, Csorna több mint 200 kilométerre van Budapesttől, és szálláspénzre is jogosult, mivel a fővárosban nincs lakása.

A parlamenti honlap szerint [namelink name="Ujhelyi István"] az egyetlen a tizennégy Csongrád megyei honatya közül, aki sem kilométerpénzt, sem szállásköltség-térítést nem vesz föl – kivétel persze abból a szempontból is, hogy ő az egyetlen a megyei honatyák közül, aki államtitkári fizetést kap. Kilométerpénzre igen, de szállásköltségre nem tart igényt [namelink name="Sándor Klára"]. A többi tizenkettő felveszi ezt is, azt is. A szálláspénz havonta 110 ezer 400 forint, a költségtérítési átalány pedig a következőképpen alakul: akiknek választókörzete Budapesttől 150-200 kilométerre fekszik, annak 287 ezer 40 forint jár, aki ennél messzebb lakik – egyedül [namelink name="Buzás Péter"], makói polgármester –, annak 320 ezer 160.   A képviselők javadalmazásáról szóló szocialista törvényjavaslat változtatna a mostani helyzeten, a szállást és a külföldi kiküldetést kivéve megszűnne a költségtérítés. Az MSZP olvasatában ez bruttósítás, a Fidesz szemében viszont a képviselői fizetések emelését jelenti.

– A politikai élet szereplői most ártanak a legtöbbet maguknak. Végigültem a parlamenti vitát, és rosszul éreztem magam – mondta a javaslattal kapcsolatban [namelink name="Nógrádi Zoltán"]. Szerinte a politikai elit maradék bizalmi tőkéjét is felemészti, ha a nehéz helyzetben lévő ország vezetői a fizetésük emeléséről tárgyalnak.


– Nettóban ugyanakkora vagy kisebb összeget jelentene, de elismerem, hogy rossz a javaslat akusztikája – mondta [namelink name="Géczi József Alajos"] szocialista országgyűlési képviselő, a mentelmi bizottság elnöke. A szegedi politikus éppen ezért úgy érzi, nem lesz meg az elfogadáshoz szükséges kétharmados többség. Hozzátette: az elmúlt években senki nem mert hozzányúlni a képviselők fizetéséhez, mert „vagy a nép volt szegény, vagy a képviselők, vagy mindkettő." Hangsúlyozta azt is: jó lenne, ha a magyar parlamentarizmus tisztelete helyreállna, mert jelenleg „heveny utálat" övezi a politikát és a politikusokat.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!