Szeged és környéke

2007.07.02. 16:19

Sajátos szegedi munkaközvetítő

Nyolcvan embert vett föl a programjába Szegeden és Vásárhelyen egy alternatív munkaközvetítéssel foglalkozó alapítvány. Segít piacképes szakmát és állást keresni.

Dombai Tünde

Munkát közvetít a szegedi Családért és Munkáért Keresztény Alapítvány is, csak kicsit másként, mint az állami munkaügyi központ. A Jósika utcai jezsuita Remény Háza Családműhely a főhadiszállásuk. Hatvanmillió forintot uniós pályázaton nyertek a hivatalos nevén „Fejlesztésközpontú alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások" programjukhoz. Kelemen Lívia szakmai vezető azt mondja, nem helyettesítik a munkaügyi kirendeltséget, hanem kiegészítik annak munkáját. Ők azt vállalták, hogy másfél év alatt – a szegedi Segítők a Segítőkért Alapítvánnyal és a vásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzattal közösen – alacsony végzettségű tartós munkanélkülieket juttatnak piacképes szakmához vagy álláshoz.

Dolgoznak, tanulnak

A februárig tartó alternatív programban összesen nyolcvan szegedi és vásárhelyi munkanélküli vesz részt. Eddig a legjobb tapasztalatokat a takarító szakmunkások képzésével szerezték. Mérlegük: tizenhárman kaptak állást, hatan tanulnak.

– Figyelünk a jelentkezők egyéni igényeire. Ha kell, lelki támaszt nyújtunk. Közben piacképes képzést keresünk a „védenceinknek" – teszi hozzá Megyeri Stefánia projektmenedzser.

A huszonhárom éves Boncz Lászlót januárban vették fel a programba, a szegedi fiatalember csak nyolc általánost végzett. Volt betanított forgácsoló, gumivulkanizáló, de sehol nem találta a helyét.

Garamvölgyiné Szűcs Katalin vette pártfogásába, másik tizennégy jelentkezővel együtt. A mentor ment el a fiúval az első állásinterjúra, bizonyítva, hogy van mögötte erős szakmai és lelki háttér. És a második próbálkozás bejött; Lacit előbb határozott, majd határozatlan időre alkalmazta egy építési vállalkozó, segédmunkásként. Mentorával rendszeresen tartja a kapcsolatot Laci és a főnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!