Szeged és környéke

2010.04.13. 10:33

Sajnálom: rossz hírt kell közölnöm!

Szeged - Velünk szemben áll az orvos, és vár. Mindannyian tudjuk, valami rossz fog történni, próbálunk nem gondolni a halálra. Lelki törés a betegnek, trauma az orvosnak – de valakinek mégis el kell mondania a rossz hírt. Riport az orvosképzés egyik legmegrázóbb részéről.

Segesvári Csaba

Bárkivel megtörténhet. Nem kell hozzá sok, szinte észre sem vesszük, és már ott áll velünk szemben az orvos, aki csak annyit mond: – Sajnálom, rossz hírt kell közölnöm!

Összerándul a gyomrunk, állunk értetlenül, és azon gondolkozunk: miért pont velünk és miért pont most történik mindez. Az orvos meg hallgat, néha maga sem tudja, hogyan folytassa. Persze vannak kivételek, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központban két szakember is a „rossz hír" következményeinek kezelésével foglalkozik. A felnőtt ellátásban hárman igyekeznek a nehéz pillanatokat elviselhetővé tenni.

Az érdemi áttörést a betegtájékoztatásban az 1997-ben elfogadott egészségügyi törvény hozta, ami lehetővé tette, hogy a beteg vagy egy általa megnevezett családtag, barát részletes tájékoztatást kapjon állapotáról. 1997-et megelőzően az orvos döntötte el, tudnia kell-e a betegnek, mi lesz vele, vagy sem. Szegeden az ezredforduló óta egyetemi kurzuson készítik fel a leendő orvosokat arra, hogyan kommunikálják a „rossz hírt".

A tanatológia, mint tantárgy

Az orvosképzésnek 10 éve része, hogy az orvostanhallgatókat a második és harmadik tanévben – Szegeden egyedülálló módon két félévig – tanatológiára oktatják. A kurzus első félévében a hallgatók megismerkednek a halál, haldoklás orvosi, antropológiai, filozófiai hátterével, majd pszichológiai folyamatával. Pszichológusok és a betegágy mellett dolgozó tanatológusok klinikai eseteken keresztül vezetik le, hogyan jut el a beteg a halálig. A hallgatók megismerkednek a hospice szellemiségével és a végstádiumú betegek sajátos igényeivel. A halál spirituális dimenzióját a különböző felekezetek lelki vezetőinek beszélgetése világítja meg. A leendő orvosok a saját lelki egészségük karbantartásának módszertanával is az előadások keretében ismerkednek meg.
A második félév a készségfejlesztés ideje, amikor szerepjáték keretében próbálhatják ki a hallgatók képességeiket: miképpen kellene haldokló beteggel, gyászolóval kommunikálni.
„Az a célunk, hogy egyfajta beállítottságot alakítsunk ki a leendő orvosokban, hogy kevésbé féljenek ezektől a nehéz helyzetektől. Természetes dolog a hárítás: ezt kell valahogy fellazítanunk" – mondta Barabás Katalin.

– Nemcsak a halál lehet rossz hír, hanem minden olyan információ, amely negatívan befolyásolja a beteg életét. Ilyen lehet például egy amputáció vagy akár a diabétesz is – mondta Barabás Katalin docens, az SZTE ÁOK Magatartástudományi Intézet vezetője, aki még elárulta: „Polcz Alaine bátorítására és annak idején az ő jóváhagyásával alakítottuk ki ezt a kurzust". Az egyetemi docenstől megtudtuk: nemcsak a betegnek, az orvosnak is megterhelő az ilyen helyzet.
Pozitív példaként említette, hogy az SZTE gyermekgyógyászati klinikája élen jár a tanatológus szakemberek alkalmazásában, akik a beteget és az orvost egyaránt segítik. Az orvos és a beteg is hárít, hiszen mindannyian félünk a haláltól. A beteg első, sokk utáni reakciója a tagadás, a hárítás. Megtudtuk: sokan nem akarnak szembenézni a tényekkel – félnek a haláltól. De a folyamat velejárója a düh is, amely nem az ápoló személyzet ellen irányul. Ezt is tudni kell kezelni: a haldoklás valamennyi fázisát, az alkudozást és a depressziót egészen a belenyugvásig végigkövetjük. Minden orvostanhallgatónak ismernie kell a „rossz hír" közlésének kommunikációs modelljét, ami segítséget nyújthat a majdani „éles" helyzetekben. A modell két etikai alapelven nyugszik: az autonómia tisztelete és a „ne árts" elve áll itt szemben egymással.

Az idén 10 éves oktatásról megtudtuk, felmenő rendszerben működik, a korábban diplomázott és praktizáló orvosoknak még nem volt lehetőségük tanatológiát tanulni. Viszont több továbbképzésen is felmerült erre az igény. Budapesten egy féléves kurzus a tanatológia, ellenben Pécsett és Debrecenben egyelőre nincs ilyen jellegű képzés, a tantárgy fejlesztése folyamatban van.

„Polcz Alaine bátorítására és annak idején az ő jóváhagyásával alakítottuk ki ezt a kurzust


Szembesülni a halállal sokkal nehezebb, mint gondolnánk. Az SZTE gyermekgyógyászati klinikáján két intenzív osztályon vigyáznak a gyermekekre. Az egyikben a koraszülöttekkel, a másikban a nagyobbakkal foglalkoznak. Szívszorító látvány, ahogy a koraszülött intenzív osztályon alig 25–30 centis, 600–1200 grammos, játékbabának tűnő csöppségek fekszenek – fejük felett csak az életfunkcióikat figyelő monitorokon látunk mozgást. Apró végtagjaikból, orrukból és szájukból is csövek lógnak. Sokuknak kicsi az esélye a túlélésre.

Ahol a halál szele megérint - élesben, az intenzíven: túl az elméleten.

A tanatológia:

a halál illetve a haldoklás tudománya. Módszere interdiszciplináris, egyes országok tudománya más-más szempontjait emeli ki.

(wikipedia)
Monostori Dórával, a gyermekklinika mentálhigiénés szakvédőnőjével az első emeleti folyosón találkoztunk. Épp egy anyukával beszélgetett – otthoni gondozási tanácsokat kért a kismama. Megtudtuk, a csecsemő súlyos fejlődési rendellenességgel született. Hosszan tartó intenzív osztályos ellátást igényelt, de az anyuka már szeretné hazavinni. Majd otthon várják, mi lesz a baba sorsa. Fájdalmas végignézni, ahogy egy tehetetlen szülő ül a padon, már tudja, nincs visszaút: elveszti pár hónapos csöppségét.

Dóra az egyik, aki a Barabás Katalin tanszéke által tanítottakat a mindennapi gyakorlatban alkalmazza. 13 éve védőnőként kezdte a klinikán, majd elvégzett egy mentálhigiénés posztgraduális képzést, később pedig elsőként lett gyásztanácsadó. Elmondása szerint, a szenvedést a legnehezebb elfogadni, az évek során viszont hozzá kell szoknia annak, aki ezt a hivatást választja. „Még most is összeszorul a gyomrom, ha megcsörren a telefon, és egy súlyosan beteg gyermek ágyához hívnak. Sokszor bizonytalanság van bennem, hogy miként tudok majd segíteni"– mondta Dóra. Amikor már Dórának kell közölnie a „rossz hírt", akkor a nagy hallgatások és a hatalmas csöndek a jellemzőek. „Egy másik világba kerülünk, megszűnik a külvilág körülöttünk – szinte mindegy hol beszélgetünk –, néhány perc elteltével már sikerül megéreznem azt: hogyan tudok majd a legjobban támaszt nyújtani" – fogalmazott a szakember.

A Ewing-szarkóma,

a csont gyermekeket érintő rosszindulatú daganata. A gyermekkor folyamán bármikor kialakulhat, de általában serdülőkorban, a csontok gyors növekedése idején jelentkezik. A tünetek szegényesek, többnyire a tumor helyén fellépő fájdalom hívja fel a figyelmet a problémára. Sajnos a felfedezéskor a betegek egyharmadában már áttét is jelen van.

„2005. 08. 10.: életem legborzalmasabb napja. Ekkor derült ki Szandra betegsége. Ezt az érzést nem lehet elmondani, leírni, de felfogni sem. Könyörögtem a sorsnak, hogy ne legyen igaz, hogy csak egy rossz álom legyen, amiből egyszer felébredek" – írja könyvében dr. Tóth Éva, a SZASZ – Ewing-kór a young korban című könyv szerzője. A bajai orvosnő kislányánál 2005. augusztusában diagnosztizáltak Ewing-kórt. A lány és anyukája emberfeletti küzdelmére Monostori Dóra is emlékszik. Elmondta: egy ellenőrző PET-CT-nél derült ki, hogy a lány medencéjében felfedezett tumor áttétes. Állítása szerint, kegyetlen, az idő elleni küzdelemnek lett szemtanúja 2007. februárjáig, Alexandra haláláig. Gergely Alexandra 2006. februárjától internetes naplót is vezetett. „2005. augusztus 10-én derült ki, hogy daganatom van. Azóta az életem megváltozott, úgy is mondhatnám, hogy borzalmas lett. Rengeteg vizsgálaton estem át (labor, röntgen, ultrahang, CT, szintigráfia, biopszia, műtét, szövettan stb.) Ezek egyértelműen a Ewing-sarcomát igazolták. Rövid idő alatt a szegedi gyermekklinika onkológiai osztályán találtam magam, ahol megkezdték a kezelésemet" – írta naplójában az akkor 16 éves bajai lány. A kislány tragédiájáról édesanyja könyvet írt, hogy másoknak segíteni tudjon.

Van még hová fejlődnünk. A tagadás további fájdalmat okoz.

Dr. Polcz Alaine 

A 2007-ben elhunyt magyar pszichológus, írónő, a tanatológia (a halál és gyász kutatása) magyarországi úttörője, a Magyar Hospice Mozgalom, majd alapítvány életre hívója, Mészöly Miklós felesége.

A halvaszülés még egy olyan trauma, amit talán a legnehezebb feldolgozni. A jelenlegi egészségügyi gyakorlat nem támogatja, hogy a szülő találkozzon halott gyermekével – így sok esetben még nevet sem ad a picinek. Egy régi, rossz „szokás" miatt a klinikai személyzet igyekszik úgy tenni, mintha mi sem történt volna – pedig a legtöbb szülő már előre eltervezte, milyen lesz a gyerekszoba, hová fog óvodába, iskolába járni a gyermek. Külföldön más a gyakorlat: a halott újszülöttet is megmutatják pólyában a családjának. Elbúcsúzhat tőle az édesanyja, és ez nagy segítség lehet számára az események feldolgozásában.

A tanatológus is segít a szülőnek: próbálja elviselhetővé tenni a szenvedést.


Ez a hivatás azonban nagy érzelmi megterheléssel jár. A lelki egyensúlyának megtartásához Dóra rendszeresen jár szupervízióra, ahol már vele foglalkoznak – neki segítenek feldolgozni a történéseket. „Hívő vagyok, ez is sokat jelent. A férjem is megértő és nyitott ember, ő szociális munkásként dolgozik" – fogalmazott Dóra.

Belépünk az újszülött intenzívre, miközben a gyerekeket nézzük, észrevesszük, hogy az egyik baba épp öklendezik. Dóra szívóért nyúl, kitisztítja a csöppség torkát, orrát – és a gyomrát is. – Szeretne gyereket? – kérdeztem, amire Dóra csak annyit válaszolt: „Nehéz kérdés. Úgy érzem, ha lenne gyermekem ezt a munkát sokkal nehezebben tudnám végezni. Gyakran jutna eszembe, hogy ez akár velem, velünk is megtörténhetne!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!