Szeged és környéke

2007.11.19. 22:07

Schengeni határ: hosszabb lehet a várakozási idő Röszkénél

Szeged - Karácsonyra több magyarországi határszakaszon is megszűnik az ellenőrzés, ugyanakkor az Európai Unió külső határain, így a magyar–szerb szakaszon is szigorodik – december 21-étől.

Horváth Levente

Karácsonyra több magyarországi határszakaszon is megszűnik az ellenőrzés, ugyanakkor az Európai Unió külső határain, így a magyar–szerb szakaszon is szigorodik – december 21-étől. Ez azt is jelenti, hogy az év végétől még hosszabb várakozási időre lehet számítani Röszkénél. Romániába továbbra is könnyített átkeléssel juthatunk el.

– A magyar–szerb határszakasz 2004. május 1-jétől számít az Európai Unió új külső határának. Azóta, azaz Magyarország uniós csatlakozásának időpontjától készül a határőrség a schengeni csatlakozásra is. Tavaly októbertől már a schengeni határ-ellenőrzési kódex rendelkezéseit alkalmazzuk – mondta el [namelink name="Németh Zoltán"], a Kiskunhalasi Határőr Igazgatóság sajtóreferense. A szomszédos EU-tagállamok közül Ausztria, Szlovákia és Szlovénia felé okmányok nélkül lehet majd utazni, ugyanakkor ez a szabadság nagyobb terhet ró a déli határszakaszokra.

Röszkénél december 21. után alaposabb ellenőrzésre számíthatnak a nem EU-tag országok állampolgárai. Fotó: Frank Yvette

Szerződés a fedélzeten

Schengen egy kis bortermelő városka Luxemburg Remerschen nevű tartományában. Neve akkor vált ismertté, amikor 1985. június 14-én, a városkán átfutó Mosel-folyón horgonyzó Princesse Marie-Astrid fedélzetén az NSZK, Franciaország és a Benelux államok képviselői aláírták a Schengeni egyezményt, amely a közös határokon gyakorolt ellenőrzés fokozatos megszüntetéséről szólt.

Röszkénél az elmúlt hetekben nem egyszer órákat kellett várni a határátlépéssel, december 21-e után még hosszabb várakozási időre lehet számítani. A magyar–szerb határátkelőhelyeken külön-külön forgalmi sávokon ellenőrzik az Európai Gazdasági Térség állampolgárait (minimum ellenőrzés) és a harmadik ország állampolgárait (alapos ellenőrzés: a személyt és a járművet minden adattárban vizsgálják). A harmadik országbeliek úti okmányába pecsét kerül, hogy azonosítható legyen a határátlépésük ideje és helye.

Az EU-tag Romániába továbbra is könnyített átkeléssel lehet majd utazni. – A nagylaki és a kiszombori határátkelőnél a magyar állampolgárok ugyanolyan feltételekkel találkoznak, mint eddig. December 21. után sem fognak semmi különbséget tapasztalni a mostani ellenőrzéshez képest – tájékoztatott az orosházi határőr-igazgatóság sajtóreferense, Kunos Gyula. Ezen a határszakaszon továbbra is az egyvonalas ellenőrző rendszert alkalmazzák – csak a kilépő oldalon kell megállni –, a két ország határőrei egy helyen ellenőrzik az utasokat.

A magyar–román és a magyar–szerb határátkelőket a 90-es évek közepétől folyamatosan fejlesztették: új épületeket alakítottak ki, korszerűbbekre cserélték a technikai és okmányvizsgáló eszközöket, kicserélődött a gépjárműpark és a járőrfelszerelés.

Az osztrák, a szlovén és a szlovák szakaszon már nem lesz szükség határátkelőhelyekre: a több mint 1000 kilométeres belső EU- határon december közepétől okmányok nélkül lehet utazni, azaz a schengeni övezethez tartozó országokba útlevél és megállás nélkül lehet belépni.

A rendőrségbe olvad a határőrség

A schengeni övezethez való csatlakozással párhuzamosan a magyar határőrség a rendőrségbe olvad. A határőrök az új szervezeten belül ugyanúgy a határrendészeti feladatokat (határforgalom-ellenőrzés, államhatár őrzése, határrend fenntartása) végzik, mint korábban. A Szeged Határrendészeti Kirendeltség, mint helyi szerv a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság irányításával működik majd tovább.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!