Szeged és környéke

2016.01.10. 20:07

Selmeczi Gabriella nem pályázik kancellárnak

Hétfőn a Fidesz sajtóirodája reagált értesüléseinkre, és cáfolta, hogy a képviselő pályázatot adott volna be a minisztériumhoz.

Munkatársunktól


Portálunkon beszámoltunk arról, hogy 17-en adtak be pályázatot a Szegedi Tudományegyetem kancellári posztjára. A pályázók kilétét nem hozzák nyilvánosságra, néhány név azonban már kiszivárgott. Köztük volt [namelink name="Selmeczi Gabriella"] fideszes országgyűlési képviselőé is, akit ugyan e-mailben megkérdeztünk arról, igaz-e a hír, ám kérdéseinkre nem reagált. Hétfőn végül a Fidesz sajtóirodája reagált értesüléseinkre, és cáfolta, hogy a képviselő pályázatot adott volna be a minisztériumhoz.

Korábban írtuk:

Devecz Miklós, a Szegedi Tudományegyetem korábbi kancellárja tavaly szeptemberben mondott le, miután egy Facebook-bejegyzés miatt a sajtótámadások kereszttüzébe került (Botrányos fotó a szegedi egyetem kancellárjának Facebook- oldalán, 2015. szeptember 25.). A csónakban ülő meztelen nőket ábrázoló fotó és a lengyel nyelvű felirat (Végre normális bevándorlók) tíz napig volt fenn Devecz személyes Facebook-oldalán. Miután a sajtó foglalkozni kezdett a bejegyzéssel, törölték az oldalról a fotót. A 2014 decemberében kinevezett Devecz állította, nem volt köze a Facebook-bejegyzéshez, ugyanakkor lemondott posztjáról. Devecz november 28-áig töltötte lemondási idejét, azóta Dömötör Máté látta el a feladatait.


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot írt ki a kancellári posztra, amelyre december 31-éig lehetett pályázni. Az EMMI tájékoztatása szerint 17-en szeretnék vezetni a Szegedi Tudományegyetemet. Az még nem nyilvános, hogy kik a pályázók. Néhány név azonban már kiszivárgott. Információink szerint beadta pályázatát Dlusztus Imre, lapunk egykori főszerkesztője, aki jelenleg a mórahalmi Mini Hungary Park vezetője. Tudomásunk szerint kancellár szeretne lenni Dömötör Máté, az igazgatásszervezési és szolgáltatási központ főigazgatója is, aki jelenleg a kancellárhelyettesi feladatokat látja el az egyetemen. Értesülésünk szerint Selmeczi Gabriella fideszes országgyűlési képviselő is beadta pályázatát.


Kerestük a fenti pályázókat, hogy megerősítsék információinkat, de lapzártánkig egyikük sem reagált kérdéseinkre.


A pályázókkal szemben feltétel a magyar állampolgárság, a büntetlen előélet, felsőfokú végzettség, illetve felsőoktatási intézményben, gazdasági társaságban, központi vagy területi közigazgatásban szerzett 3 éves vezetői gyakorlat. A pályázókat a miniszterelnöki döntést megelőzően szakértő bizottság hallgatja meg. Ha az eljárás eredményes lesz, a nyertest várhatóan február 15-én nevezi ki három évre, 2019. február 14-éig a miniszterelnök. 

2014-ben Majó Zoltán és Oláh János is jelentkezett


2014 őszén, az első kancellári pályázat meghirdetésekor 17-en pályáztak a posztra – többek között az akkori gazdasági főigazgató, Majó Zoltán, valamint a 2006-os választáson a Fidesz–KDNP szegedi polgármesterjelöltjeként indult Oláh János. Akkor az első kör érvénytelenül zárult, a Szegedi Tudományegyetem azon 8 felsőoktatási intézmény közé tartozott, ahol nem kezdhette meg munkáját november 15-étől a kancellár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!