Szeged és környéke

2009.06.30. 23:05

Selyemhernyót rágcsált az utazó növénygenetikus

Szeged - Kanapészörföléssel kezdte el bejárni a világot a szegedi Turóczy Zoltán, aki az európai kirándulások után nemrég a Távol-Keletet barangolta be. Különleges kulináris élvezetekben volt része: Tajvanon kobrát, Japánban szumós tálat, Dél-Koreában selyemhernyólárvát evett.

Bobkó Anna

Coach surfinggel, vagyis kanapészörföléssel kezdte el bejárni néhány évvel ezelőtt a világot a 29 éves Turóczy Zoltán. Ez azt jelenti, hogy aki regisztrálja magát ezen az internetes oldalon – lakjon a világ bármely pontján –, vállalja, hogy biztosít az őt felkeresőnek egy ágyat a lakásában. A szegedi növénygenetikus az olcsó utazási módszerrel járt többek között Görögországban és Bulgáriában. Megfordult Pozsonyban, sörözött a müncheni Oktoberfesten. Biciklizett Egyiptomban, a Királyok völgyében, és Spanyolországban is szétnézett. Innen komppal kelt át Marokkóba. De kirándult Koszovóban és Szerbiában is. Bécsbe pedig teljesen ingyen – stoppal – jutott el.

Zoltán utazásai során mindig belekóstolt az adott ország ételeibe. Eltervezte, hogy az európai ízek feltérképezése után a távol-keleti konyha sajátosságaival is megismerkedik. Erre adott lehetőséget az a tanulmányút, amelynek köszönhetően három hónapot Japánban tölthetett. Yamaguchi városban lakott, hamar összebarátkozott néhány ott élő fiatallal, akikkel szívesen látogatták végig a helyi éttermeket. Az egyik helyen a szumósok eledelét kóstolták meg. Négyen bírták megenni az egyébként egy személynek készült, húsokkal és zöldségekkel megpakolt tálat. Szöulban párolt selyemhernyólárvát kért a tányérjába. Tajpejben, egy éjszaka is nyitva tartó piacon kobrát evett. Krokodilt és teknőst is falatozhatott volna, ezek elkészítéséből egész kis show-műsort rittyentenek az árusok: hatalmas bárddal szeletelik fel az állatokat a bámészkodó turisták előtt.

Miyajima-sziget. Itt is járt a növénygenetikus. Fotó: Turóczy Zoltán

Miyajima-sziget. Itt is járt a növénygenetikus.
Fotó: Turóczy Zoltán

Dalolva fogynak


Japánban nagyon kevés elhízott ember él. Ez annak köszönhető, hogy nagyon sok algát és halat esznek, s talán annak is, hogy sokat énekelnek. Innen terjedt el ugyanis az egész világot meghódító karaoke-zás. Zoltán olyan bárban is járt, ahol 3 órán keresztül énekelhetett egy külön boxban. Miután befejezett egy dalt, a monitoron megjelent, hogy pontosan hány kalóriát vesztett az éneklés alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!