Szeged és környéke

2012.02.14. 21:47

Sétálóutcát álmodtak az Ady térre

Szeged - Sétálóutcává alakítaná az Egyetem utcát és a TIK környékét a szegedi Geothink Tudományos Egyesület. A szervezet tavaszig várja a véleményeket az egyik közösségi oldalon.

Horváth Attila

Geothink Tudományos Egyesület szerint a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) megépülése óta olyan mértékben megnövekedett az Ady tér és az Egyetem utca gyalogosforgalma, hogy célszerű lenne kitiltani az autósokat és sétálóutcává alakítani a területet.

Kitiltaná az autókat a TIK környékéről egy szegedi szervezet. Fotó: DM/DV

Kitiltaná az autókat a TIK környékéről egy szegedi szervezet.
Fotó: DM/DV

Az egyesület tagja, a természettudományi kar ásványtani tanszékén dolgozó [namelink name="Jánosi-Mózes Tibor"] készített egy előtanulmányt elképzeléseikről. – A TIK-nek is köszönhetően a korábbinál jóval vonzóbbá vált a terület: működik négy vendéglátóhely, két kávézó és több fénymásolószalon is – mondja a PHD-hallgató. – Az Ady tér, valamint a merőleges Egyetem utca igen forgalmas lett. A forgalom zömét azonban nem közúti, illetve tömegközlekedési járművek alkotják, hanem gyalogosok. Ráadásul ez a környék történelmi helyszín is – mondta. A Geothink számításai szerint évente közel 3,5 millióan fordulnak meg a bölcsészkar és a TIK épületeiben, nem számítva a különböző konferenciák és külsős rendezvények miatt érkező vendégeket. A projekt célja, hogy május végéig a polgármesteri hivatalba olyan kész és pontos dokumentumot juttassanak el, amely alapján akár el is indulhatna az építkezés. Egyelőre az egyik közösségi oldalon végeznek igényfelmérést, ez alapján később egy online petíciót is összeállítanak. Múlt péntek óta több százan érdeklődtek a terv iránt. Ha 2–3 ezren támogatják az ötletet, tavasszal adják kidolgozott elképzeléseiket a városházára.

100 millió forintból építene korzót a Geothink Tudományos Egyesület.Fotó: DM/DV

100 millió forintból építene korzót a Geothink Tudományos Egyesület.
Fotó: DM/DV

– Természetesen nem találomra dolgozzuk ki a megvalósíthatósági dokumentumokat. Minden területre megfelelő műszaki és környezetvédelmi szakemberrel konzultálunk – magyarázza Jánosi-Mózes Tibor. Az ötletgazda szerint nem a város területrendezési stratégiáját kritizálják, csak azt szeretnék, hogy a döntéshozók erre a területre is fokozottan figyeljenek. Számításaik szerint a terület sétálóutcává alakítása 100 millió forintból megvalósulhatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!