Szeged és környéke

2009.07.02. 22:32

Sikerkönyvek Szegeden

Szeged - Az alkimista, a Veronika meg akar halni, A győztes egyedül van és a Tüskevár az idei év legkeresettebb könyve az egyik népszerű szegedi könyvesboltban.

Kószó Helga

A napokban megvizsgáltuk egy könyváruház eladási adatait és összesítettük azokat a legsikeresebb 10 könyv után kutatva. Mivel elég széles érdeklődési körrel rendelkeznek a vásárlók leszűkítettük a listát a szépirodalomra.

1. Paulo Coelho: A győztes egyedül van (O vencedor está só)

Igor Malev, a dúsgazdag orosz vállalkozó csak egy dologra tud gondolni: egykori feleségére, Ewára. A férfi jóképű és gazdag, ám mégis boldogtalan, mert társa évekkel ezelőtt elhagyta egy divattervezőért. Csalódását Igor máig nem heverte ki, s bármi áron vissza akarja hódítani szerelmét. A cannes-i filmfesztiválra készül, mert úgy tudja, hogy Ewa is ott lesz – új férje oldalán. S a mértéktelen luxusban lubickoló Szuperosztály tagjai között, a győztesek és a modern élet hedonista játékainak világában megkezdi 24 órán át tartó erőszaksorozatát. Igor maga a vibráló és jéghideg intelligencia, ezért a kibékülés sem lehet mindennapi. Megígérte, hogy egész világokat fog elpusztítani azért, hogy közel kerülhessen szerelméhez. És az ígéreteit mindig betartja.

Paulo Coelho mesterien bonyolítja történetét. Tizenkettedik regényében sokkoló képet fest a csillogás iránti vágy uralta világunkról, megmutatva e mértéktelen rajongás borzalmas következményeit. Felkavaró regény a hatalom és a siker hajszolása miatt meghiúsult álmokról.

2. Vámos Miklós: Félnóta

Ez az a könyv, amelyben a nyolcvanas évek elején igyekeztem megírni, hogy voltaképp mi történt velünk, elérve vagy túllépve a krisztusi kort, mi lett a nemzedékemmel, a barátaimmal, a szerelmeimmel. Még nem voltam harminc, amikor nekifogtam. Harminchat éves lettem én, mire megjelent, 1986-ban – mondta Vámos.

Azóta mindig makacsul megakadályoztam, hogy a Félnóta újra kiadódjék. 1985- ben kaptam a második korrektúrát – azóta nem olvastam. Most igen és meg kell, hogy mondjam nagyon felkavart. El sem tudom képzelni, hogy a harminc alattiak mit szólnak hozzá.

A regénynek a hatvanas évek magyar történelme és politikai viszonyai csupán a hátterét adták, semmilyen módon nem a témáját. A Félnóta a barátságról, a szerelemről, az árulásról, a gerincről, a szolidaritásról és hűségről szól.

3. Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó – Levelek a szomszédba

– Ember és állat alakja, igénye, teljesítménye teljesen azonos volt a számomra, magamat vagy magunkat se gondoltam többnek, másnak, mint egy civilizált, este fogat mosó farkast vagy hivatalba járó galambot. Heves, soha nem szűnő, inkább erősödő szánalmat éreztem e néma testvérek iránt, akik a maguk sajátos nyelvét beszélték, és nem tudtak megszólalni emberi hangon, nem tudtak védekezni sem, teljesen ki voltak szolgáltatva az emberek jó- vagy rosszkedvének, emberségének vagy embertelenségének. Külsejüket, tollruhájukat vagy a pikkelyeket, vagy az irhát, amelyből szemük rám pillantott, úgy néztem, mint színészen a jelmezt, s meg voltam róla győződve, egyszer majd leveszik, akkor nem marad, csak a húsuk, azonos, mint az enyém, s lesz egy pont, egy pillanat, amikor emberi hangon is megszólalnak majd, csak ki kell várni, meg kell érdemelni" – írta Szabó Magda az Ókút-ban.

Az írónőnek ezt a minden élőlény iránti szeretetét kívánta megmutatni örököse, Tasi Géza, közreadván a hagyatékban fennmaradt – sokszor rajzokkal kísért- leveleket, amelyekben egy csíkos kiscica meséli el emberi hangon a szomszédoknak, milyen is írói macskaélet.

4. Paulo Coelho: Az alkimista (O Alquimista)

Ha igazán vágysz valamire, az egész univerzum melléd áll! Santiago, a pásztorfiú bámulatosan szép története Andalúzia vidékéről az egyiptomi piramisok tövéhez vezet. Santiago rejtett kincset keres, de varázslatos útja többről szól ennél: mesés elbeszélés arról, hogy az ember szerelem és boldogság utáni vágyakozása beteljesíthető. A pásztorfiú útját a legkülönösebb alakok keresztezik: cigány jósnő, üvegárus, tolvaj, Sálem királya – és megismerkedik Fatimával, a sivatagi oázis leányával is. Mindenki segíti útján, de a kincs pontos lelőhelyét nem tudja közülük senki, még a titokzatos alkimista sem. Santiagónak meg kell tanulnia olvasni a titkos jelek között, de a legfontosabb, hogy a szívére hallgasson, és a saját álmait kövesse. Csak így érheti el szíve vágyát, így teljesítheti be személyes történetét.

5. Paulo Coelho: Tizenegy perc (Onze minutos)

A szerző új regényében, mely szinte egy időben 33 nyelven jelent meg, egy fiatal brazil lány életét meséli el. Maria egy gyerekkori csalódás után úgy érzi, soha életében nem fogja megtalálni az igaz szerelmet. Egy váratlan találkozás révén eljut álmai városába, Genfbe, ahol mesés gazdagságot s hírnevet remélve kezd táncosnőként dolgozni. Hamar ráeszmél, hogy a hírnevet nem adják ingyen, és nemsokára az utcán találja magát, ahol prostituáltként kell megélnie. Az igazi érzelmekről rég letett ugyan, de a szexualitás új és új utakra csábítja mindaddig, amíg egy fiatal festő fel nem lobbantja benne a szerelem tüzét. Választás elé kényszerül: vagy végleg feloldódik a testiségben, vagy megtalálja saját – belső fényét- , és a szent szerelemben keresi meg a szex helyét.

Coelho újabb világsikerű művében a szerelem szentségéről és a benne rejlő szexualitásról ír, tabuk nélkül, szenvedéllyel, a tőle megszokott spirituális emelkedettséggel.

6. Paulo Coelho: Veronika meg akar halni (Veronika Decide Morrer)

Kisemberek sorsa, misztikum, érzelem, transzcendencia – ezek a brazil Paulo Coelho írásművészetének kulcsszavai. A Piedra folyónál ültem, és sírtam, a Veronika meg akar halni és Az ördög és Prym kisasszony című regényei trilógiát alkotnak, amelyek ugyan teljesen eltérő környezetben játszódnak, de mindegyikük egy-egy próbatételt ábrázol. Pilar a szerelme vallási elhivatottsága felett győzedelmeskedik, Veronika magát győzi le, Prym kisasszony pedig az őt és faluját próbára tevő ördögöt.

A huszonnégy éves Veronikának látszólag mindene megvan: barátok, szeretők, család, állás, valaminek mégis a hiányát érzi. Ezért egy reggel úgy dönt: megöli magát. Bevesz egy maréknyi altatót. Egy idegklinikán tér magához, és az orvos közli vele: csupán napjai vannak hátra. Ezekben a napokban a lány új barátokra talál, új vonásokat, új vágyakat fedez föl magában. Rájön, nem könnyű eldönteni, hogy ki a normális és ki az őrült; rajtunk múlik, milyen életet élünk.

7. Tatay Sándor: Kinizsi Pál

Igazi hős, a nagy erejű Kinizsi Pál - Mátyás király vitéze - történetét ismerheti meg az olvasó e kitűnő kötetből, amely igazi ajánlott irodalom a gyerekek részére. Az általános iskolák pedagógusainak feldolgozásra is ajánlott lehet. Kinizsi – egyszerű közemberből főúr lesz, hadvezér, a fekete sereg hős vezére. A regény e tényekre épülő, sok népmesei elemet magába foglaló, igazi ifjúsági irodalom, mely a fiatal elé igazi, követhető, szerethető példaképet állít.

8. Fekete István: Tüskevár

Ifjúsági irodalomban klasszikussá lett regény felejthetetlenül ábrázolja Tutajos és Bütyök, azaz Ladó Gyula Lajos és Pondoray Béla nyári vakációját a Balaton víziparadicsomában. Ez a nyár sok mindenre megtanítja, kiműveli, útbaigazítja őket és az olvasóval együtt fedezik fel a természetes életmód emberformáló, de néha kegyetlen törvényeit. El lehet mesélni egy nyarat, de egészen sehogy sem lehet elmondani – vallja a szerző; az idő múlhat, a szépség és jóság, a szeretet és az igazság azonban nem múlik el az évszázadokkal, nem múlik el az emberekkel, hanem örökös, mint a testetlen valóság. A Tüskevár örök olvasmány marad minden korosztály számára.

9. Szabó Magda: Az ajtó

– Ez a könyv, pontosabban mostani új kiadása, több okból kivételes állomás írói életutamon: elsősorban amiatt, hogy míg készült, szüntelenül azt éreztem, hasztalan tettem papírra, senkit nem fog érdekelni Szeredás Emerenc – ez azonban nem így lett – az első kiadás megjelenése utáni héten már nem volt kapható a könyv. A történet áthágta a magyar határt, alakját éppúgy ismerik német földön, mint az Északi-tengernél vagy Svájcban.

Az ajtó című könyvet eddig harmincnégy nyelvre fordították le, amely igazolja sikerét a nemzetközi könyvpiacokon is.

10. Cécile Tormay: Bujdosó könyv

– Maradjon fenn könyvemben az, ami velünk vész el: egy halálra szánt faj legboldogtalanabb nemzedékének kínja és becsülete. És lássák meg benne az utánunk jövők, hogy a megpróbáltatások esztendejében mi sajgott át a némaságra ítélt, elgyötört, vérig alázott magyar lelkekben.
Legyen a Bujdosó könyv a fájdalom könyve. Mialatt írtam, találkozni akartam benne azokkal, akik testvéreim voltak a közös szenvedésben. És ebben a könyvben velük akarok maradni még akkor is, amikor már sem ők, sem én nem fogjuk többé látni az új magyar tavaszokat – mondta a szerző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!