Szeged és környéke

2014.07.23. 19:01

Sírtak az asszonyok a fájdalomtól: 50 napszámos égett meg

Szeged - Busszal vitték Baksról az alkalmi munkásokat hétvégén dolgozni egy szomszédos megye kertészetébe, a napszámosok hétfőn égési sérülésekkel kerültek kórházba.

Segesvári Csaba

– Ezt a fájdalmat senki, de senki nem tudja elképzelni – mondta egy bekötött kezű és lábú cigányasszony az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján. Az idős asszony 50 társával együtt az elmúlt hétvégén dolgozott egy meg nem nevezett Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetben, a napszámosok közül mindannyian égési sérülésekkel kerültek kórházba.

– Mari, mi lelte magát? Hol volt maga? – kérdezte tőlem vasárnap a háziorvos, amikor meglátta a lábamon kijött hatalmas vörös foltokat. A foltokból hólyagok lettek, a fájdalom miatt mentő szállított Szegedre – mesélte Mari. Kérte, csak a keresztnevét írjuk le. Elmondta, egy baksi férfi 500 forintos órabért kínált mezőgazdasági napszámért. – Hajnali 3-kor keltünk. Busszal vittek a földhöz, az egész napért 4500 forintot kaptunk. Kézzel gyomláltuk a zellert – mondta Mari.

A szerző felvétele

A szerző felvétele
A csapat szombaton és vasárnap dolgozott a tűző napon, hétfőre mindenkit elleptek a fájdalmas, feszülő hólyagok. – Az új klinikánál az orvosok védőruhában vártak, Baksról hármasával hoztak minket Szegedre. Azt kérdeztem: mi lesz, meghalunk? – folytatta az asszony. A beszélgetésbe bekapcsolódott szobatársa is. – Csak sírok, sírok, sírok. Olyan, mintha tűzbe mentem volna – mondta elkeseredetten Szonja. Az asszonyok elmesélték, a lábukon keletkezett hólyagokat a kórházban levágták, az orvosok lefényképezték a sérüléseket. Dóri megmutatta a befáslizott lábát. A fiatal lány lábszára térdtől bokáig befeketedett, majd vörösen felhólyagosodott. – Mintha megégett volna a lábunk. A bőrünk is lejött, megnyúztak – kesergett az idős nő.

A pórul járt romák az „Elszalasztott 1000 év" Csongrád Megyei Független Cigány Érdekvédelmi Szervezet Közhasznú Egyesülethez és lapunkhoz fordultak. Azt mondták, senki sem figyelmeztette őket arra, hogy a zeller levele a tűző napon ilyen durva bőrsérüléseket okoz. – Tájékoztatni kellett volna a munkásokat, hogy védőfelszerelésben menjenek dolgozni. Úgy tudjuk, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében 100 beteget kezelnek hasonló tünetekkel. A vállalkozó tudta, hogy megégnek a napszámosok, ha rövid nadrágban dolgoznak – mondta Nagy Mihály, az egyesület elnöke.

A szerző felvétele

A szerző felvétele
Egy neve mellőzését kérő bőrgyógyász szakembertől megtudtuk, a növény a fénnyel együtt az égéshez hasonló bőrgyulladást okoz. Nem terjed mélyre, de a nagy felület miatt fájdalmas. – Nagy kiterjedésnél – csakúgy, mint az égésnél – komoly fertőzésveszély is fennáll – tette hozzá a szakember. Elárulta, a kezelés hetekig is elhúzódhat, de a sérülés nem maradandó.

A Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika megerősítette, hogy sok beteget kezelnek fitofotodermatitisszel. Ez azt jelenti, hogy bizonyos növények része, nedve, levele a napsugárzással kombinálva súlyos bőrtüneteket okozhat.

Egyelőre nem sikerült kideríteni, melyik vállalkozásnál dolgoztak a baksi romák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!