Szeged és környéke

2009.02.10. 09:42

Sírva búcsúztak Marian Cozmától Szegeden

Szeged - Kedden kora délután 14.00 és 14.30 között mintegy 5-600 fős gyászoló tömeg vett búcsút a tragikus körülmények között elhunyt Marian Cozmától. Az MKB Veszprém román beállósát közben Veszprém városának tiszteletbeli polgárává fogadták.

Delmagyar.hu

Több száz fős, főleg Pick-szurkolókból és sportbarátokból álló tömeg gyűlt össze kedden kora délután az újszegedi sportcsarnok előtt, hogy búcsút vegyenek az MKB Veszprém román beállósától, a tragikus körülmények között elhunyt Marian Cosmától. Többen sárga és vörös színű rózsákkal, szurkolói sálakkal, fekete gyászruhában jelentek meg.

A helyszínen volt az országos és a helyi média, sőt a román közszolgálati rádió is átjött Szegedre. A riporterek megtört arcú szurkolókat kérdeztek. A román rádió munkatársának egy idős férfi elmondta: sírva fakadt, amikor meghallotta a tragikus hírt, és ezekben a pillanatokban is sír a lelke Cozma értelmetlen halála miatt.

Az újszegedi sportcsarnok előtti búcsúzáson jelen voltak a román konzulátus munkatársai, Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke, valamint több szegedi és megyei politikus.

A koporsót szállító fekete jármű 14 óra után néhány perccel érkezett meg a sportcsarnok elé - rendőri biztosítással. A Pick Szeged vezetői és játékosai sírva ölelték meg Cozma családjának tagjait.

Több százan fogadták Szegeden az elhunyt kézilabdás édesapját és családját. Fotó: Schmidt Andrea


A sportcsarnok egyik sarkából trombitás fújt gyászindulót. Két fiatal - akik valószínűleg Erdélyből érkeztek Szegedre - egy "R.I.P. Marian" feliratú transzparenst emelt a magasba. A koporsó mellől Marian Cozma édesapja megköszönte, hogy ennyien eljöttek a fia búcsúztatására. Mint mondta: Magyarországon számára két város létezik, Veszprém és Szeged; éppen ezért kérte, hogy álljanak meg Szeged városában, mert tudja jól, hogy mennyien szeretik itt Mariant. 

A Pick Szeged kézilabdacsapatának vezetői az elhunyt sportoló édesapjának kérésére egy 8-as számmal ellátott, dedikált mezt adtak át.

Veszprém tiszteletbeli polgára lett Cozma

Veszprém város közgyűlése tiszteletbeli polgár címet adományozott a vasárnap tragikus körülmények között elhunyt Marian Cozmának. A kedden reggel nyolc órakor kezdődő testületi ülésen részt vett a sportoló édesapja, Mocsai Lajos a veszprémi csapat vezetőedzője, valamint Hunyadfalvy Ákos a klub társadalmi elnöke. Az oklevelet és emlékplakettet Marian Cozma édesapja vette át, miután egy perces néma felállással adóztak a résztvevők az elhunyt sportember emléke előtt.

Pistrui László elmondta: Cozma halála hatalmas veszteség a kézilabdasport világában, mert bár - ahogy fogalmazott - rengeteg problémát okozott játékával a pályán a Pick Szegednek, kőkemény ellenfél volt, de sosem ellenség.

A család 14.30 körül indult tovább Romániába. A járművet hat-nyolc - Pick-szurkolókkal teli - személyautó és rendőrkonvoj kísérte egészen Nagylakig, a román határig. Több településen, amikor elhaladt a járműoszlop, a helyiek kiálltak az út szélére és integettek, így búcsúztatták a hazatérő sportolót.

Hatalmas, több száz fős tömeg várta Marian Cozma koporsóját a nagylaki határátkelő román oldalán. Barátok és sporttársak, zászlókkal, koszorúkkal, virágokkal várták a meggyilkolt sportolót. A koporsót egyházi szertartással fogadták a nagylaki határátkelő román oldalán. A koporsót szállító autó a román sportbarátok sorfala között ért át a határon.

Pénteken helyezik végső nyugalomra Marian Cozmát. Az elhunytat volt klubjánál, a bukaresti Dinamónál ravatalozzák fel, mielőtt pénteken utolsó útjára kísérik a Pipera temetőbe. A Román Kézilabda Szövetség a sportoló veszprémi klubjával és a magyar hatóságok együttműködésével kétnapos gyászszertartást szervezett.

Marian Cozmának - Veszprémhez hasonlóan - a bukaresti önkormányzat is díszpolgári címet adományoz, melyet édesapja, Petre Cosma vesz majd át.

Lele Ambrus korábban elmondta: a Pick Szegednél felajánlották, hogy a hétvégi León elleni Bajnokok Ligája mérkőzésre adnak játékosokat, az MKB Veszprém nem élt ezzel a lehetőséggel.

Mint ismert, Marian Cozma román válogatott kézilabdázót, az MKB Veszprém játékosát egy veszprémi szórakozóhelyen ölték meg vasárnap hajnalban, Ivan Pesic és Zarko Sesum pedig életveszélyes sérüléseket szerzett. Ivan Pesicnek az egyik veséjét el kellett távolítani, mert teljesen szétroncsolódott. Sesum pedig arckoponya-törést szenvedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!