Szeged és környéke

2012.01.09. 20:15

Síutak – ráfizetéssel

Csongrád megye - Az utazásszervezők december végén látnoki képességeiket is bevetették, amikor kiszámolták, milyen forint-euró árfolyamon kínálhatják a 2012-es nyári utakat. Ha gyengül a forint, pluszpénzt kell kérni az utasokról. A síelők már bele is futottak a pénzromlásba: ráfizetnek a katalógusárra.

Fekete Klára

Nyomdába küldték hamarosan megjelenő nyári katalógusaikat az utazási irodák. Ezekben az is olvasható, milyen euróárfolyamot alkalmazva kalkuláltak a szállások, körutak árával. Nem volt könnyű dolguk: a forint gyengülése mélypontjára, a 324-es szintre jutott el a múlt héten az euróhoz képest. A következő negyedévben az IMF-megállapodás függvénye a forint erősödése vagy gyengülése.

– Ha magas árakat alkalmazunk, eladhatatlanok lesznek az útjaink – nyilatkozta [namelink name="Prónay Gyula"], a szegedi Proco Travel igazgatója. – Ha viszont erősebb forinttal számolunk, akkor utazás előtt kell megemelnünk az árainkat.

Az OTP Travel nyári katalógusában 320 forintos euróárfolyamot tüntet fel. Fotó: Schmidt Andrea, MTI

Az OTP Travel nyári katalógusában 320 forintos euróárfolyamot tüntet fel.
Fotó: Schmidt Andrea, MTI

Az igazgatótól megtudtuk: náluk a 305–310 forintos eurót vették alapul, amikor kiszámolták, mennyit kérnek az utasoktól. Az erősebb forinttal a 2012-es őszi utaknál kalkuláltak, vagyis bíznak benne, hogy a hazai fizetőeszköz újra erősödésnek indul. – Még így is 15 százalékkal drágábbak az útjaink, mint 2011-ben – mondta az igazgató –, de az áremelkedésben már az üzemanyag drágulása is szerepet játszik.
Amennyiben gyengül a forint, a jogszabály szerint az iroda legfeljebb 20 nappal az indulás előtt megemelheti a befizetett utak árát. Ha az emelés mértéke 8 százalék vagy annál kevesebb, az utas kötbér megfizetésével elállhat a szerződéstől. Ha a drágulás 8 százaléknál több, az emberek indoklás nélkül visszamondhatják az utat.

– A befizetett téli utazásoknál már meg kellett lépnünk az áremelést, az elmúlt hetek forintgyengülése miatt. A katalógusárakhoz képest 14 százalékos volt a drágulás – mondta [namelink name="Molnár Judit"], az OTP Travel ügyvezető igazgatója –, mivel ezt a téli szezont még 280 forintos euróárfolyamon kalkuláltuk. Az utasok többsége belenyugodott, hogy a különbözetet ki kell fizetni.

A síutak árai több irodánál már emelkedtek az elmúlt hetek forintgyengülése miatt. Fotó: DM/DV

A síutak árai több irodánál már emelkedtek az elmúlt hetek forintgyengülése miatt.
Fotó: DM/DV

Az ügyvezető, aki a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője, kifejtette: nyári katalógusukban a 320 forintos euróárfolyamot tüntetik fel.

Mi történik, ha újra 300 forint alá megy az euró? – Mivel a szálláshelyeket már kifizettük, azok nem lesznek olcsóbbak – válaszolta Molnár Judit. – Az ügyfél úgy „kaphat vissza" pénzt, hogy a szezonban is akciókat kínálunk.

Tavaly nem emeltek

2011. július 20-án megjelent cikkünkben írtuk: nem emelték az utazási irodák a már befizetett utak árát, holott 4 százalékkal gyengült a forint az euróhoz képest. Ennek az volt az oka, hogy tavaly 270–275 forintos árfolyamon számolták a katalógusárakat, és júliusban 263-ról „csak" 272-re drágult az euró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!