Szeged és környéke

2011.07.06. 18:36

SMS-t küld a pók

Szeged - A tilosban hagyott autó gazdáját először SMS-ben értesíti a közterület-felügyelet Szegeden. Az új járműelszállítási rendszer része az is, hogy matricát hagynak a kocsi helyén.

Dombai Tünde

Tavasszal korszerűbb lett Szegeden a járműelszállítás rendszere. A sárga pókos autókat változatlanul a Szegedi Közlekedési Kft. működteti. Tőlük rendeli meg az elvontatást a rendőrség vagy a közterület-felügyelet, ha a kocsi tilosban parkol vagy akadályozza a forgalmat. Az autókat az SZKT Körtöltés utcai telepére viszik, és ott is kell kifizetni a szállítás és a tárolás díját.

Az az új a rendszerben, hogy a közterület-felügyelő, ha szabálytalan autót lát, nem mindjárt a póknak szól. Előbb felhívja a járműnyilvántartást. Ha a kocsi gazdája megadta e-mail címét vagy mobilszámát, a közterület-felügyelet diszpécsere e-mailt vagy SMS-t küld neki. Ha a tulajdonos negyed órán belül odaér az autójához, akkor megspórolja az elszállítás bosszúságát. „Csak" helyszíni bírságot kell fizetnie, 3000-től 20 ezer forintig, a közterületesek mérlegelése alapján.

A tilosban hagyott autó gazdáját először SMS-ben értesíti a közterület-felügyelet Szegeden. Fotó: Frank Yvette

A tilosban hagyott autó gazdáját először SMS-ben értesíti a közterület-felügyelet Szegeden.
Fotó: Frank Yvette

Ha az autótulajdonos az okmányirodában nem adta meg az elérhetőségét, a pók elszállítja a tilosban álló kocsit. Azt is kevesen tudják, hogy nem kell kétségbeesni, ha eltűnt a helyéről a letett jármű. Molnár László, a városüzemeltetési iroda vezetője elmondta: bevezettek egy 20-szor 20 centis narancssárga matricát, amit a közterület-felügyelők az elszállított autó helyére ragasztanak a padkára vagy a burkolatra. Ebből megtudhatja a figyelmetlen sofőr, hogy „csak" a pók vitte el a gépkocsiját, nem pedig egy autótolvaj. A matricán ott a járműtelep címe és telefonszáma, a szállítás díja, a megszegett rendelet száma és az elszállítás pontos dátuma órára, percre. A matrica egy napig marad a kocsi hűlt helyén, vagy addig, amíg az SZKT-telep nem jelzi, hogy érte ment a tulajdonosa. Amint a sárga pók elvitte az autót, a közterület-felügyelet diszpécsere az önkormányzat internetes honlapjára – www.szegedvaros.hu/gepjarmu – fél órán belül felteszi az elszállított autó típusát, rendszámát, az elszállítás pontos idejét. Mellette az SZKT járműtelepének címe, telefonszáma és nyitva tartása olvasható.

Matrica kerül az elszállított autó helyére a rakparton és a Tisza Lajos körúton. A kocsik adatai 20 percen belül fenn voltak a neten. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Borsos ára van a szabályszegésnek

Az elszállítás díja nem változott. Motorért, személyautóért bruttó 21 ezer 563 forintot, tehergépkocsiért 64 ezer 688-at kell fizetni. A tárolás 24 órán túl naponta 1500 forintba kerül. Ha a pókkal egyszerre ér vissza a járművéhez a gazdája, akkor csak helyszín bírságot fizet: 3000 és 20 ezer forint között. Az elszállított járművek ügyét a közterület a rendőrséghez továbbítja, ahol a szabálysértésért bírságot szabnak ki.

Címkék#Szeged#SZKT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!