Szeged és környéke

2019.08.14. 16:36

Sok a szabálytalankodó biciklis

A Dél-Alföld régióban használják fő közlekedési eszköznek a kerékpárt - derül ki egy kutatásból. Szegeden is rengeteg a biciklis, akik nem mindig vannak tisztában a szabályokkal.

Suki Zoltán

– A zebrán mentem át a Brüsszeli körút és a József Attila sugárút kereszteződésében, ahol kerékpárút is van. Ennek ellenére a zebra közepén ütött el majdnem egy biciklis – panaszolta egyik olvasónk, aki szerint Szegednek nem csak ezen a részén van probléma a kerékpárosokkal.


Ezt unhatta meg a rendőrség is. Hivatalos honlapjukon rendszeresen tesznek közzé olyan közleményeket, amelyekben a biztonságos biciklizésre próbálják felhívni a figyelmet. Ez Csongrád megyében különösen fontos.

A Magyar Kerékpárosklub az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával készített egy átfogó felmérést a magyarországi kerékpárosokról. Megmérték, hogy a régiók felnőtt lakosságából mennyien közlekednek elsősorban kerékpárral.


Ezt a sort a Dél-Alföld régió nyerte 34 százalékos kerékpáros aránnyal, utána Észak-Alföld következik 30-cal, és Nyu­gat-Dunántúl lett a harmadik 20 százalékos aránnyal. Észak-Magyarország és Észak-Dunántúl 14-14 százalékot ért el, Dél-Dunántúl 13 százalékkal maradt le. Az elsősorban kerékpárral közlekedők aránya Közép-Magyarország régióban a legalacsonyabb, mindössze nyolc százalék.


Ebből tehát kiderül, hogy a megyei jogú városok közül jó eséllyel Szegeden van a legtöbb bicikli és kerékpáros, akik nem minden esetben vannak tisztában a szabályokkal.

 

Az egyik rendőrségi közlemény szerint a főbb szabálytalanságok közé tartozik, hogy sok bicikliző kerékpárútként használja a járdát, amellyel veszélyeztetik a gyalogosokat és saját testi épségüket. Jellemző az is, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen nem szállnak le a járműről, és a gyalogosok között szlalomozva, őket veszélyeztetve kerékpároznak át a zebrán.

A rendőrség szerint fontos hangsúlyozni, hogy a gépjárművezetők gyalogosokra, nem pedig tempósan haladó kerékpárosokra számítanak a zebrákhoz közelítve.


Arról egyébként nincs hi­vatalos nyilvántartás, hogy összesen mennyi bicikli lehet a megyében és a városban. Az biztos csak, hogy a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság korábban elindított egy BikeSafe nevű programot, de ennek sem a kerékpárok összeszámolása a célja, hanem a lopások megelőzése vagy legalábbis csökkentése.

Aki regisztrál, annak a kerékpárjára ragasztanak egy biztonsági matricát, továbbá felveszik a bicikli és a tulajdonos adatait. Szegeden idáig összesen csaknem ezerkétszáz kerékpárt regisztráltattak, idén már majdnem ötszáznál tar­tanak.

 

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!