Szeged és környéke

2016.02.06. 07:14

Sok az első bűntényes a rács mögött

Magyarország, Szeged - A jogerősen életfogytiglanra ítéltek fele első bűntényesként kerül a rácsok mögé Magyarországon. Egyre gyakrabban szabnak ki extrém magas szabadságvesztést, emiatt a zsúfoltság is növekszik a börtönökben.

Kiss Gábor Gergő

Egyre növekszik a tényleges életfogytiglanosok száma Magyarországon. Most 21-en vannak, és a tendencia szerint számuk 2017-re megduplázódhat – hangzott el még 2012-ben a szegedi Csillag börtönben egy, a TÉSZ-ről és a börtönök zsúfoltságáról szóló konferencián.

[namelink name="Kiszely Pál"] akkori börtönparancsnok felhívta a figyelmet: a hosszú szabadságvesztésre ítéltek fele első bűntényesként került a fegyházba. Feltette a kérdést, hogy szükségesek és arányosak-e a kiszabott évtizedes büntetések egy olyan embernél, aki bár súlyosat hibázott, de azelőtt semmilyen szinten nem került összetűzésbe a törvénnyel.
 

Büntetlen előéletű az a szegedi jogászhallgató is, aki kedden a nyomozás eddigi adatai szerint minden különösebb ok nélkül nyakon szúrt egy 36 éves férfit a szegedi Négylépcsős sörözőben. B. Dániel  életét vesztette. Az egyetemista N. Bencére ugyan a nyomozás jelenlegi állása szerint nem vár életfogytiglan, de akár 15 év börtönt is kaphat tettéért.

A BvOP legfrissebb statisztikái szerint jelenleg 270 fogvatartott tölti jogerős életfogytiglani, és 46 elítélt tényleges életfogytiglani szabadságvesztését. A jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek közül 136-an első bűntényesek. A Szegedi Fegyház és Börtönben a 86 első bűntényes életfogytiglani szabadságvesztést töltő közül nyolcan TÉSZ-esek. A tényleges életfogytiglanra ítéltek száma már most több mint a duplája a négy évvel ezelőttinek. Legutóbb éppen Szegeden szabtak ki TÉSZ-t múlt csütörtökön egy 36 éves nyárlőrinci férfira, aki megölt egy terhes prostituáltat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!