Szeged és környéke

2008.04.08. 22:32

Sokan nem tudják, mi van a számlájukon

Szeged - „Számlaérték", „hőmennyiség", „általános egy zónaidős" áramdíj – sokan még mindig nem tudják értelmezni közüzemi számlájuk sorait.

Munkatársunktól

A szolgáltatók a jogszabályokra hivatkozva bonyolítják a szöveget. Az interneten ugyan mindent megmagyaráznak – a világhálóra azonban nem mindenki tud eljutni.

„Teljesen követhetetlen az elszámolás a gázszámlámon, én köbméterben olvasom le a gázórát, a szolgáltató pedig megajoule-ban számol, de a váltószámot nem látom" – panaszolják olvasóink Csörög rovatunkban. Járókelőket kérdezve hasonló véleményekkel találkoztunk.

– Nem is tudom, mit fizetek, de lehet, hogy éppen ez a cél. Jobb volt a korábbi rendszer, mikor havonta láttam a fogyasztásomat. Szerintem maga a részszámla a rossz megoldás – vélekedett Tandari Klára, aki még mindig nem szokta meg a 2004 végén bevezetett rész- és elszámoló számlás szisztémát.

– Én igazából csak befizetem, de nem nagyon értem – vallotta be Sándor Emese. A kismama megemlítette: a víz- és áramszámla a legbonyolultabb. Érthetetlen például, mi is az a rendszerhasználati díj, amely januártól tűnt fel a Démász számláin. Barátnője, Móricz Nikoletta elismerte: a bonyolultság nem feltétlenül a szolgáltatók hibája, inkább a jogszabályi kötelezettségből adódik. Maguk a szolgáltatók is erre hivatkoznak.

Móricz Nikoletta és Sándor Emese nem mindig érti a számlát. Fotó: Miskolczi Róbert

Móricz Nikoletta és Sándor Emese nem mindig érti a számlát.
Fotó: Miskolczi Róbert

– A számlák kötelező tartalmi elemeit jogszabályok (áfáról, földgázellátásról szóló törvény) határozzák meg. Ezek sokszor azt eredményezik, hogy nehezen áttekinthető a számla – tudtuk meg a Dégáz kommunikációs osztályától.

Csekkhez személyi

A postai, csekkel történő befizetések egy részénél igazolnunk kell személyazonosságunkat április elsejétől egy európai uniós jogszabály értelmében. Magánszemélyek, illetve nem közüzemi és közszolgáltatók közötti pénzmozgás esetén a csekkre rá kell írni a személyi igazolvány számát. Nem kell ezt megtenni például államigazgatási szervek, az APEH vagy közüzemi és szolgáltató szervezetek által kibocsátott bizonylatokon.

Az általunk megkérdezettek szerint a gázszolgáltató számlái tűnnek a legbonyolultabbnak – a cég honlapján ugyanakkor részletes és érthető számlamagyarázatot találtunk, és az elszámolás módját is részletezik az üzletszabályzatban. Kérdés, mi legyen azokkal, akiknek nincsen internetük.

Interaktív számlamagyarázattal segít honlapján a Démász is. Az áramszolgáltató nyomtatott értesítőjén általában könnyebben eligazodnak az ügyfelek. Bár az év elején feltűnt „rendszerhasználati díj" tételt sokan kifogásolják. Ezt eddig is fizették a fogyasztók – tudtuk meg a Démász ügyfélszolgálatától. Január 1-jétől a korábbinál sokkal részletesebb a számla, amelyből az ár valamennyi összetevőjét – a termék, az energia, a szállítás díját és az egyéb díjtételeket (például az úgynevezett szénfillért) – be lehet azonosítani.

A Szegedi Hőszolgáltató elszámolásaival az általunk megkérdezettek jól boldogulnak. Anita pedig – aki vezetéknevét nem árulta el – azt mesélte, fizetéskor még „licitálni is tud". – A szolgáltató megbecsüli, mennyit fogok elhasználni a következő hónapban. Azt hiszik, egy uszodányi vizet, azért számláznak mondjuk 9 köbmétert? Mindegy, ilyenkor írok nekik, küldjenek új elszámolást – legutóbb, mikor így jártam, ez utóbbi már csak 4 köbméterről szólt – magyarázta Anita. – Ez néhány ezrest azért jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!