Somodi Sándor: Hol van a borban az igazság?

Szinte nem akadt olyan év a hegyközségek megalakulása óta elmúlt évtizedben, amikor ne változott volna a borra vonatkozó szabályozás. A legújabb tervek szerint az eltörölt jövedéki adó helyett az eladatlan bor után is járulékot kell majd fizetni a termelőknek. A minisztérium az új szabályozás részleteit még nem árulta el.
Somodi Sándor a borral ellentétben a szabályozást zavarosnak találja. Fotó: Schmidt Andrea

A magyar borászok munkáját az utóbbi tíz évben számos kérészéletű rendelet és törvény nehezítette. Ez gyakran tervezhetetlenné tette gazdasági tevékenységüket. A nagyjából egy hónapig életben lévő, a köznyelvben csak standolási rendeletnek hívott szabályozás például annyira életszerűtlennek bizonyult, hogy a minisztérium kénytelen volt visszavonni.

Somodi Sándor ásotthalmi borász és a Pannon Bormíves Céh egyedüli alföldi tagja szerint a problémás és rövid életű szabályozások mind azt mutatják: hiába kéri ki a szakmai szervezetek véleményét egy-egy rájuk vonatkozó döntés meghozatalakor a minisztérium, azt nem veszik figyelembe.

Példa: az eddigi szabályozás szerint a bor jövedéki adója minden eladott liter után nyolc forint volt – idén januártól azonban megszüntették ezt az adónemet. Helyette a forgalomba hozói járulékot vezették be, azt viszont nem szabályozták, mikor, hogyan, milyen mennyiség után tegyen eleget a bortermelő kereskedő a fizetési kötelezettségének. Somodi Sándor információi szerint a jelenlegi szabályozási terv az, hogy a közfogyasztásra szánt borral év elején a termelőknek fel kell keresni az Országos Borminősítő Intézetet (OBI), ami a minőségi vizsgálatok után engedélyt adhat a bor forgalmazására. Az OBI azonban csak akkor engedélyezi az eladást, ha a termelő az őszi szüretből készült újbor teljes mennyisége utáni járulék összegét megfizeti. Így valójában azért a borért is fizetnie kell a termelőnek, amit még el sem adott.

Új szabályozás

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól azt az információt kaptuk, hogy mától új szabályozás lép életbe, ennek részleteit azonban tegnap nem árulták el. Arról tájékoztattak, hogy a tavaly a bor jövedéki adójaként beszedett mintegy 1,6-2 milliárd forintot bormarketingre és minőségvédelemre költik.

– Teljesen ésszerűtlen ez a koncepció: kifizetem az összes adót előre, holott a borom még ott „döglik” a pincében – mondta az abszurd szabályon kínjában nevető borász. Hozzátette: az alföldi boroknak egyébként is elég szűk a piaca, így akár jelentős készletek is felhalmozódhatnak – ami után ugyanúgy beszednék az új adót, mintha eladták volna. Somodi elmondta: az eladatlan bor mellett adótöbbletet jelentene az a mennyiség is, ami a tárolás során esetleg elfolyik vagy megromlik. Ez egy ötven-száz hektoliteres bormennyiségnél jelentős tételt eredményezhet. Somodi Sándor kifogásolta azt is, hogy a bor után beszedett adót vagy járulékot koncepciótlanul használják föl, a szakmai szervezetek véleményét nem veszik figyelembe a döntéshozók. Így a magyar bor világpiaci helyzete sem javulhat az elkövetkező években.