Szeged és környéke

2009.05.28. 18:15

Soron kívül feloldják a pontytilalmat

Szeged - Szombat hajnaltól szabad pontyot fogni a Csongrád megyei horgászvizeken, így a Tiszában is. A tilalom minden évben május 2-től június 15-ig tart, de most feloldották. A döntés oka: a korai meleg miatt már befejeződött a hal ívása.

Bakos András

Csongrád megyében 12 ezer felnőtt horgászik, közülük a legtöbben pontyot próbálnak fogni. Számukra több mint érdekes az a hír, miszerint e hét végén soron kívül feloldják a ponty fogására vonatkozó tilalmat. A különböző halfajtákat úgy védi a törvény, hogy ívásuk idején ne válhassanak horgászzsákmánnyá. A pontyot évtizedek óta május 2-től június 15-ig védi a tilalom, mert ez idő alatt szaporodik.

Most azonban a korai melegek miatt nemcsak a gyümölcsök érnek hamarabb, de például a ponty ívása is korábban kezdődött, és be is fejeződött. A tiszaiak ugyan később is ívhatnak, de mivel nem várható annyi csapadék, hogy a folyó elöntse az ártereket, ahol a ponty szaporodni szokott, Papp András halászati felügyelő úgy döntött – a Körös–Maros és a Kiskunsági Nemzeti Parkkal egyetértésben –, hogy a tilalmi időt megszakítja. A határozat értelmében május 30-án, szombaton 0 órától ismét lehet pontyot fogni a megye vizein.

A felügyelő arról is tájékoztatott, hogy több ponton módosult a halászati törvény. Eszerint idén május 15. óta aki halász- vagy horgászjegyet vált, annak jognyilatkozatot kell tennie arról, hogy nincs ellene folyamatban hallal kapcsolatos szabálysértési ügy vagy büntetőeljárás, illetve ilyen büntetést nem róttak ki rá. Aki hamisan nyilatkozik, az 50 ezer forintos büntetést fizethet. Aki pedig a vízparton vét a szabályok ellen, azt ezentúl három évre is „távol lehet tartani" a vizektől, nem kap engedélyt. A bírság értékhatárát is felemelik július 15-től, 500 ezer forintra. Akinek van munkája, annak a béréből letilthatják a kirótt büntetést. Ezután még jobban oda kell figyelni arra, hogy az engedély mindig kéznél legyen, mert azt is meg kell bírságolniuk az ellenőröknek, aki csak otthon felejtette az állami jegyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!