Szeged és környéke

2011.01.13. 18:42

Sóska, sült krumpli

Szeged - Focimeccsen, az öltözőben játszódik Egressy Zoltán Sóska, sült krumpli című tragikomédiája, amit Ádám Tamás rendezésében péntek este 7 órától mutat be a szegedi társulat a kisszínházban.

Hollósi Zsolt

[namelink name="Egressy Zoltán"] több darabját is sikerrel mutatták be az elmúlt évtizedben Szegeden. 2001-ben a Portugált láthatta a közönség a József Attila sugárúton, az azóta megszűnt Kamara-Tantuszban. 2005-ben a felújított kisszínházban tartották a Reviczky ősbemutatóját, 2006-ban pedig a Holdudvar-projekt részeként, a helyi színitanoda társulathoz szerződött végzőseivel vitték színre a ma este új rendezésben, más szereplőkkel látható Sóska, sült krumpli című tragikomédiát. A korábbi stúdió-előadást mindössze hétszer játszották a kisszínház színpadán kialakított nézőtér előtt.

– Bár a Sóska, sült krumpli látszólag teljesen a foci körül forog, hiszen egy bíró és két partjelző a szereplője, a nézők mindhárom figura személyes tragédiáját is megismerhetik. Mindenki hajtja saját gyarlóságát, életét; attól komikus a helyzet, hogy ezek az utak, szándékok néha keresztezik egymást, és mulatságos szóváltások születnek. A produkció rendezője, Ádám Tamás az előadás végén – amikor minden szereplőnek van egy kis monológja – megmutatja: hiába is teperünk, igazából mindenki egy pici pont, mindenki áldozat. Persze nem ilyen tragikus a darab alaphangja, sokat lehet rajta nevetni. A focit utáló női nézőinknek elárulom: öltözői tusolás is van benne – mondja az egyik főszereplőt, az ambiciózus futballbírót alakító [namelink name="Pataki Ferenc"] színművész.

Fotó: Frank Yvette

Focimeccsen, az öltözőben játszódik Egressy Zoltán Sóska, sült krumpli című tragikomédiája.
Fotó: Frank Yvette

Lacikám, a fiatal játékvezető szeretne bekerülni a nemzetközi keretbe, ha jól fúj az aktuális meccsen, akkor sikerülhetne az előrelépés. Az egyik partjelzője, Szappan – akit Kárász Zénó kelt életre – mindent elkövet a fontos mérkőzésen, hogy keresztbe tegyen. A másik partjelzőt, az alkoholista Művészt Kedvek Richárd alakítja. A darab a meccs előtt, a szünetben és a mérkőzés után játszódik, a rendező a két félidőt burleszkszerű filmbejátszásokkal oldotta meg.

– Zénó és Ricsi ebben az évadban szerződött a társulatunkhoz; mivel háromszereplős a darab, tudtunk koncentrálni egymásra, hamar összecsiszolódtunk. Igazi örömmunka volt a felkészülés, pörgős, jó hangulatú próbákat tartott [namelink name="Ádám Tamás"]. Mindnyájan sportbarátok vagyunk, szeretjük a focit, így ez sem jelentett gondot. Lokálpatrióta debreceniként én természetesen nagy Loki-drukker vagyok, bár az utóbbi hónapokban inkább a bírók mozgását, stílusát figyeltem a meccseken – árulta el Pataki Ferenc.

Hálás téma a foci

Az irodalom számára is hálás téma a foci – ezt Esterházy Péter és Darvasi László néhány éve megjelent könyvének sikere is bizonyította. Hogy mennyire szeretnek futballozni a magyar szerzők, azt jól jelzi: íróválogatottunk többször is jól szerepelt a költők, írók, drámaírók számára rendezett nemzetközi tornákon. Szegeden is összecsaptak már a tollforgatók az egyetemi oktatók csapatával. Egressy Zoltán focis darabját az elmúlt évtizedben sorra műsorra tűzték a hazai színházak, a Tramedautore elnevezésű nemzetközi drámafesztiválon a milánói Piccolo Teatróban is sikert aratott. A szerző a mostani előadást teljesen a szegediekre bízta, ő is a mai premieren látja először a produkciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!