Szeged és környéke

2019.09.05. 14:32

Sötétbe borult a Dóm tér több hete

Egyszerűnek tűnő, mégis rejtélyes ügynek járt utána a Dél­magyarország: olvasónk jelezte, hogy hetek óta nincs közvilágítás a Dóm téren. Elsőre minden érintett tanácstalan volt, majd kiderült, műszaki hiba okozza a sötétséget.

Olvasónk a Szegedi Szabadtéri Játékok befejeztével, a színpad lebontása után figyelt fel arra, hogy sötétbe borul éjszaka a tér, és a dóm sincs kivilágítva.


Kedden este mi is megnéztük, valóban nem volt közvilágítás sem a téren, sem a fogadalmi templom körül. Tegnap reggel felhívtuk Makrai Lászlót, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezetőjét, aki nem tudott a problémáról, ám azonnal jelentette ezt az áramszolgáltatónak. Megtudtuk tőle, az ő feladatuk az, hogy ellenőrizzék, mennyit fogyaszt a közvilágítás. Felmerült az, hogy esetleg a szabadtéri játékok ideje alatt kapcsolták le, ám kiderült, ilyet nem kért senki.


Délutánra kiderült, nagy valószínűséggel a fogadalmi templom felújítása idején elvághattak egy vezetéket. Megkerestük az NKM Áramhálózati Kft-t, közleményükben az állt, hogy a dóm külső és belső felújítása miatt a díszkivilágítás bizonyos részének kikapcsolását a felújítással összefüggésben kérte a kivitelező. Azt is megtudtuk, hogy a közvilágítás a felújítás során történt sérülés miatt nem működik a téren. Az áramszolgáltató levelében az állt, kollégáik igyekeznek a világítást valamilyen módon biztosítani, illetve a hibát elhárítani, ám ez leghamarabb a jövő héten történhet meg.


Az egyházmegyétől azt az információt kaptuk, hogy hónapok óta nem végeznek földmunkákat, a dóm felújításának mostani ütemében a liturgikus tér padlófűtésének kialakítása, valamint rózsaablakok felújítása zajlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!