Hallgassa élőben!

Spiró György lett a Szegedi Nemzeti Színház új művészeti vezetője

Keszég László, a miskolci színház 46 éves rendezője lett a Szegedi Nemzeti Színház új főrendezője és Spiró György Kossuth-díjas író, költő, műfordító a teátrum új művészeti vezetője.
Az új vezetőket Botka László polgármester és Gyüdi Sándor főigazgató mutatta be kedden a városházán.

– A város büszke a színházára és évszázados színházi hagyományaira, ugyanakkor fontos, hogy az intézmény folyamatosan megújuljon. A művészeti munkába a politika továbbra sem szól bele – hangsúlyozta a városvezető. Az önkormányzat azonban 100 százalékban tulajdonosa  a színháznak, jövő pénteken a közgyűlés fogadja el a város költségvetését, benne a színháznak nyújtandó támogatással.
 

Spiró György lett a Szegedi Nemzeti Színház új művészeti vezetője

A politikus kiemelte, az önkormányzat erőn felül is támogatja a teátrumot. A színház támogatása emelkedik. A kormányzat ugyanis folyamatosan csökkentette az elmúlt években a központi támogatást. Míg 2011-ben 582 millió forintot biztosított, addig idén 507 millió forintot. Ami 13 százalékos elvonás, inflációval együtt 20 százalékos csökkenés. Ezt pótolja az önkormányzat, vagyis 30 millió forinttal növeli az intézmény támogatását. Ez annyit jelent, hogy a költségvetésből 350 millió forintot ad a működéshez. Ezen felül az épület homlokzatának rendbetételéhez 9 millió forinttal járul hozzá. 

A külön megtartott sajtótájékoztatón Gyüdi Sándor főigazgató elmondta, a két fő feladata a következő évad  előkészítése. A műsort és az esetleges társulati változásokat várhatóan márciusban hirdetik meg. A főigazgató újságírói kérdésre elárulta, miután Bodolay Géza főrendezői megbízatása a múlt évad végén lejárt, keresni kezdte a megfelelő embert. Nagy tisztelője Spirónak, és december óta beszélgetnek komolyan a megbízatásáról. Az író pedig a színész és rendező szakon is tanította a főiskolán Keszég Lászlót, így javasolta az ő felkérését. Az új művészeti főtanácsadó arról is beszélt, hogy Magyarországon magas a  színházba járók száma: száz lakosra 56 színházlátogatás jut, ami  több, mint a környező országokban. Ennek az aránynak egy egyetemi városban  még magasabbnak kell lennie. Kijelentette, ha nincs közönség, a színház nem  létezik. Az igényeit ki kell szolgálni, a közönség ugyanakkor  mindenevő, népszínházat kell csinálni, urbánus színházat. Kérdésünkre elmondta, Spiró-ősbemutatóra nem, de valamelyik darabjára lehet számítani a következő évadban – főigazgatói és főrendezői nyomásra.

Az új főrendező a nyugalmat tartja a legfontosabbnak; szisztematikusan, lépésről  lépésre haladva akar dolgozni a közönség és a társulat tagjainak  megelégedésére.   A szabadkai születésű művész hozzátette, Kaposváron  szocializálódott, a rendezésnél a  történetmesélés az első. Felesége, Ónodi Eszter színművész nem jön Szegedre, soha nem dolgoznak együtt. Nem költözik a városba Budapestről, teljesíti szabadkai és miskolci kötelezettségeit, és a következő évadban helyezi át a hangsúlyt Szegedre. A megnézés intézményét erősíti, magyarán:  a készülő darabokat a  bemutató előtt öt-hat nappal véleményezik a művészeti vezetővel. Spiró György és Keszég László kedd délután társulati ülésen mutatkozott be a színház dolgozóinak.

Egy a Természettel Napot rendeztek Derekegyházon
Soha nem volt még ilyen jellegű rendezvényünk, mint au Egy a Természettel Családi Nap – mondta Szabó István, Derekegyház polgármestere.
Rovarevő növények mutatkoztak be a Füvészkertben - Galéria
Remek kis családi programra várták vasárnap a családokat a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjébe, ahol rovarfogó növények napját rendeztek. Az első állomáson vásárolni, a másodikon ültetni lehetett a különleges növényeket.
Montenegróban beoltották a nagykorú lakosság felét
A nagykorú lakosság 50,3 százalékát oltották be a koronavírus elleni valamelyik védőoltás legalább egy adagjával Montenegróban.
Turbóra kapcsolt a Szegedi Nemzeti Színház
A Szegedi Nemzeti Színház évadnyitó társulati ülésén fogalmazott úgy Dinyés Dániel zenei vezető, hogy ebben az évadban turbóra kapcsol az operatagozat. – Új energiával igyekszünk feltölteni egy régi cégért – közölte.
Kétmilliónál is többen utaztak az idén nyáron vonattal a Balatonhoz
Sikeres szezon zárult le a hétvégével a Balaton partjainál.
Meghalt Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz korábbi ügyvezetője
Vasárnap reggel érte a halál.