Szeged és környéke

2008.02.20. 21:23

Spórolnak és pályáznak Zákányszéken

Zákányszék - Csendes, szép kis faluban jártunk Szegedtől húsz kilométerre. Zákányszéken aktívak a közösségek, és a helybeliek keményen megküzdenek minden sikerért: az intézményeikért, a csatornapályázatért és a hagyományok megőrzéséért.

Dombai Tünde

– Csikós akartam lenni a Hortobágyon a Rózsa Sándorról szóló film kapcsán – árulta el gyerekkori álmát Matuszka Antal (képünkön), Zákányszék negyvenhat éves első embere. Építész és gazdálkodó lett, majd képviselő, egyesületvezető, és csak a harmadik felkérésre polgármester, 2006-tól.

– A zömében mezőgazdasággal foglalkozó településnek ipara nincsen, állattenyésztése visszaesett. Emiatt a környezete tiszta, ám kiszolgáltatott az időjárásnak, ha még oly sikeresek is a gazdák az őszibarack, alma, sárgarépa, krumpli, vagy a trendi padlizsán, patisszon termesztésében. A homokot csak szívós munkával fordíthatják termőre a „makacs" zákányszékiek – mondta a polgármester.

Útbaigazító táblák a főtéren Fotók: Frank Yvette


A közel háromezer lelkes faluba legutóbb fiatal csonka családok költöztek ki a könnyebb megélhetés reményében, de be kellett látniuk: falun élni sem fenékig tejfel. Amúgy túlnyomóan nyugdíjaskorúak lakják a községet, minden második ember a környékbeli tanyákon él. A falu önhibáján kívül hátrányos helyzetű, ennek ellenére nem kap támogatást, mivel tavaly szigorodtak a feltételek. Emiatt nyolcvanmilliós hiánnyal indult az évük, hiába látszik soknak a félmilliárdos összköltségvetésük.

Radnai kereszt

A parkos-virágos falu főtere az 1843-ban kápolnát alapító Lengyel Jozefa tanárnő nevét őrzi. (A falut 1949-ig Lengyelkápolnának is hívták.) Nemrég rábukkantak arra a márványkeresztre, amelyet Radnáról hozatott. Tervezik, hogy restauráltatják és a régi temetőből kegyeleti parkot alakítanak ki, hogy ott felállíthassák.

Érzelmi okokból a zákányszékiek nem csatlakoztak a térségi közös intézményekhez. Önállóan gazdálkodják ki a százfős óvoda, a százkilencven fős iskola, a könyvtár, a bentlakásos idősek otthona, a tanyagondnoki szolgálat, a házi, valamint a jelzőrendszeres segítségnyújtás működési feltételeit. A pályázatok is pénzt hoznak.

Nemrég 11,5 millió forintos támogatást fordítottak az óvodára. Pályáznak akadálymentesítésre és Mórahalommal közösen az egymilliárdos csatornaberuházásra. Szeretnének egy többfunkciós, kétszáz fős éttermet, ahol megvalósulhatna a szociális étkeztetés, és amely befogadná a sok rendezvényt, valamint a tizennégy rendkívül aktív civil szervezetet.

A napokban a szülők bálját rendezték meg Bódi Guszti és a Gera Fivérek nagy sikerű fellépésével. Pótnapot kell beiktatni, olyan sok érdeklődőt vonzott a régi családi videók és fényképek Múltidézés című bemutatója. Szabó István, a település díszpolgára, a magyar kultúra lovagja cím birtokosa volt a filmes akció motorja, az ő archívumából forgott a legtöbb Super8-as mozi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!