Spórolós orvosok

Intézkedési tervet dolgozott ki a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrumának vezetése, melyben spórolásra szólítja a klinikákat. A döntés a klinikavezetők kezében van.

Egy július elsején érvénybe lépett kormányrendelet-módosítás miatt az egészségbiztosító az intézmények tavalyi teljesítményének csupán a 95 százalékát finanszírozza.

Az új intézkedés a Szegedi Tudományegyetem Orvoscentrumának nagyjából 700-800 millió forint bevételkiesést jelent. Mivel a kar egyébként is nehéz anyagi helyzetben van – körülbelül 700 millió forint adósságot görget maga előtt már évek óta –, a centrum vezetése szükségesnek látta, hogy intézkedési tervet dolgozzon ki.

– Meg kellett vizsgálnunk, milyen lehetőségek vannak a spórolásra – mondta Thurzó László centrumelnök-helyettes. – Ez egy javaslat az intézményvezetőknek, semmiképpen nincs szó arról, hogy kötelező megszorításokat vezettünk volna be.

A dologi felhasználásokat mérsékelni kell. A meghatározott rendelési keret túllépését ezentúl még szigorúbban ellenőrzik, és csak olyan esetekben engedélyezik a gyógyszerek, illetve gyógyászati eszközök beszerzését a jóváhagyott mennyiségen túl, ha nem lehet kikerülni a pluszkiadást.

Az intézkedési tervben a klinikák létszámának áttekintéséről is szó van. – Nem elbocsátásokról van szó – hangsúlyozta Thurzó. – Csupán azt szeretnénk, ha egy megüresedő állás esetén mérlegelnék az intézményvezetők, hogy azt feltétlenül be kell-e tölteni.

– Egyedül azoknak az átmeneti pótlékoknak a felülvizsgálatát javasoltuk, melyek bevezetését az intézményvezetők kezdeményezték néhány évvel ezelőtt. Nem szüntetjük meg egységesen az összes pótlékot, csak akinél indokolt, mert megszűntek az okok is, amelyekért kapta.