Szeged és környéke

2008.05.28. 20:44

Stafétaváltó színiévadzáró

Szeged - A polgármester szerdán a nagyszínházban az évadzáró társulati ülésen egy-egy piros sállal mondott köszönetet a stafétaváltást példás kulturáltsággal lebonyolító Székhelyi József leköszönő és Gyüdi Sándor hivatalba lépő színidirektornak.

Hollósi Zsolt

Direktorként a tegnapi évadzáró társulati ülésen búcsúzott el hivatalosan kollégáitól Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház leköszönő főigazgatója, aki 2003 májusa óta irányítja a teátrumot. Úgy fogalmazott: amikor megválasztották, megfogadta, hogy IQ-skorbutos, értékrendetlen világunkban az antiteatrista szökőár ellenében kormányozza majd a társulat hajóját, amely kaphat ugyan lékeket, de nem süllyedhet el. „Ne féljetek, ne sírjatok, mosolyogjatok, jobb gázsikat kívánok nektek, mint amilyeneket én tudtam adni" – mondta a posztjáról június 30-án leköszönő színigazgató.

Szinte telt ház volt a nagyszínházban az évadzáró társulati ülésen Fotó: Frank Yvette

Szinte telt ház volt a nagyszínházban az évadzáró társulati ülésen.
Fotó: Frank Yvette

Székhelyi József az évad mérlegét számokban vonta meg: 7294 gyermekbérlet, 5218 kisszínházi és 5292 nagyszínházi felnőttbérlet talált gazdára, a szezon 319 előadását 84 ezer 230 fizető néző látta, több mint 138 millió forint saját bevételt értek el. 2003-as beiktatása óta 33 operabemutatót és -felújítást, 52 prózai bemutatót tűztek műsorra, ami a balett és a vendégtársulatok előadásaival, koncertekkel együtt több mint százharminc különböző produkciót jelent. A direktor értékelése szerint ezzel sikerült teljesítenie a pályázatában megígért százféle színházat.
A szokásos évad végi díjak átadása után Botka László az önkormányzat és a közönség nevében is köszönetet mondott a társulatnak – valamint a leköszönő és a július 1-jével hivatalba lépő új főigazgatónak, Gyüdi Sándornak a tisztességes stafétaváltásért. A polgármester úgy fogalmazott: a 125 éves intézmény a szegedi kulturális élet zászlóshajója, amelynek 165 ezer ember elvárásainak kellene megfelelnie.

Emlékeztetett arra, Székhelyi József munkáját a város nemrégiben Pro Urbe Díjjal köszönte meg: rendet tett, ahol rendnek kell lennie, szabadságot adott ott, ahol az alkotómunkához szabadság szükséges. A város első embere a társulat nagy derültségére előbb megígérte, ha még egyszer meglátja a direktort bukósisak nélkül a Széchenyi téren robogózni, akkor lecsukatja; majd elmesélte, hogy minden évben a költségvetés vitájakor Székhelyi önálló estjét élvezhette a városházán. A direktor ugyanis minden évben beállított hozzá, és a létező összes műfajban előadta: ha nincs pénz, vége a kultúrának. Abból lehetett tudni, hogy pénzért jött, hogy dramaturgiai fogásként piros sálat tekert a nyaka köré, a vita vége felé megszorította, és közölte: inkább rögtön azzal kössék fel.

Székhelyi József székre állva köszönte meg a piros sálat Botka László polgármesternek Fotó: Frank Yvette

Székhelyi József székre állva köszönte meg a piros sálat Botka László polgármesternek. Fotó: Frank Yvette
Botka László személyes ajándékaként az évek során megkopott helyett egy új piros sálat hozott Székhelyi Józsefnek; a párját – a hivatalos kinevezéssel együtt – a leendő színigazgató, Gyüdi Sándor kapta.

Vastaps a díjazottaknak

A Szegedi Tudományegyetem közönségdíjait idén Járai Máté, Márkus Judit és Melkvi Bea színművész kapta. A Szegedi Operabarátok Egyesülete az Évad énekese díjat Kelemen Zoltán baritonistának, az Évad ifjú énekese díjat a kórustagból magánénekessé avanzsáló szopránnak, Kónya Krisztinának adományozta. Az énekkari nívódíjat Gyuris Imre, a Vaszy Viktor-díjat Kelemen Zoltán kapta, az Imre Zoltán-díjat Czár Gergely balettművész, a Makó Lajos-díjat Papp Gabriella színművész, a Varga Mátyás-díjat Pesti Józsefné, a női varroda vezetője vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!