Szeged és környéke

2013.04.15. 00:16

Súlyadó - mentesség bonyodalmakkal

Szeged - Megváltoztak a gépjárműadó-mentesség feltételei. A bürokrácia útvesztőjében Pavlovityné Évának ráadásul egy adóirodai levele is eltűnt, és a hatóság is hibát vétett.

Dombai Tünde

[namelink name="Pavlovityné Éva"] húsz éve villamosbalesetben vesztette el az egyik lábát. Súlyos rokkantsága miatt kezdettől fogva mentesült a gépjárműadó fizetése alól. Tavaly viszont a 67 éves asszonyt is értesítette a szegedi polgármesteri hivatal adóirodája, hogy kérelmezze újból az eddigi kedvezményét. Szeptemberben bement, kérvényt írt, csatolta az orvosi papírjait. Rövidesen tájékoztatta a hivatal, hogy orvosszakértőnek kell megállapítania, mennyire közlekedőképes. Papírjai alapján a kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szerve azt írta: a közlekedőképessége súlyosan nehezített, állapota három évig várhatóan fennáll. Évánál itt szakadt el a cérna. – Minden papíromon az szerepel, hogy végleges az állapotom, a felülvizsgálat nem szükséges. Miért nincs ennél a hatóságnál is ilyen? – háborgott az asszony. – Igyekszem teljes életet élni, de a hivatalok és a hatóságok az ilyen igazolásokkal, felülvizsgálatokkal állandóan felszínen tartják, hogy rokkant vagyok. Holott az én lábam sajnos nem nő ki. A kis autóm 18 éves, nagyjából évi 5000-es gépjárműadóról beszélünk, ennyit bőven elfecséreltek a hivatalok levelezésre. A szakvéleményt bevittem, azóta is várom a határozatot.

Pavlovityné öreg kocsija mellett. Évi 5000 forint miatt gyűlnek nála az irattartók. Fotó: Frank Yvette

Pavlovityné öreg kocsija mellett. Évi 5000 forint miatt gyűlnek nála az irattartók. Fotó: Frank Yvette

Adminisztrációs hiba

[namelink name="Unger Gyula"], a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal szóvivője azt mondta: „az orvosi szakvéleményben a felülvizsgálatról szóló rovatban jelölik meg azt az időpontot, amikor a kérelmezőnek felülvizsgálaton kell megjelennie, és ugyanott rendelkeznek arról is, ha erre a jövőben nincs szükség. Az olvasó esetében egy adminisztrációs hiba miatt ez a rovat kitöltetlen maradt, ettől függetlenül természetesen nem kell újabb vizsgálaton részt vennie. Arról, hogy további felülvizsgálata nem szükséges, jelzésünk alapján a kérelmező hamarosan korrigált szakvéleményt kap a területileg illetékes rehabilitációs szakigazgatási szervtől."

A tavalyi törvényváltozások nagyon megbonyolították az eddigi „hétpontos igazolás" rendszerét. Olyan mozgásában korlátozott például, akinek nincsen mozgásszervi problémája (mert látás- vagy hallássérült), nem kaphatja meg a gépjárműadó-mentességet. [namelink name="Iváncsicsné dr. Tesbér Anna"], a polgármesteri hivatal adóirodájának munkatársa elmondta: a kedvezmény három esetben igényelhető. 18 év alatt az kérheti, akinek mozgásszervi probléma miatt is jár az emelt összegű családi pótlék. 18 éven felett a fogyatékossági támogatásról szóló Magyar Államkincstári határozatot kell bemutatni. Akinek nincs ilyen, az az okmány- vagy az adóirodán beszerezhető kérelmet tölt ki, csatolja az orvosi dokumentumait, az okmányirodán benyújtja. Ez alapján a kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szerve állapítja meg, hogy az illető mozgásában súlyosan akadályozott vagy sem.

Itt jön az újabb csavar, mert a szakvéleményt az okmányiroda az adózónak küldi ki, azt neki vissza kell vinnie az adóirodába, hogy kérelmezze az adómentességet. A mentességet a dokumentum dátumát követő hónaptól lehet megadni; aki tavaly megszerezte a megfelelő határozatot, az a teljes évre kapott mentességet. Aki később kapta meg, vagy most intézi, az időarányosan kérhet kedvezményt. Egy évre legfeljebb 13 ezer forint értékben adható gépjárműadó-mentesség, ha ennél több az adóteher, azt be kell fizetni. Aki nem kapja meg a mentességet az adóirodától, a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezhet. [namelink name="Végh Ferenc"], az adóiroda vezetője hozzátette: tavaly 1950 mentesség volt érvényben súlyos mozgáskorlátozottság miatt, az idén eddig jóval kevesebben, 362-en kérték és kapták meg. Éva kérvényének is utánanézhettünk. A nyilvántartás szerint februárban postázták a határozatot, az asszony mentességet kapott. A levél nyilván elkeveredett, csütörtökön az adóiroda felvette a kapcsolatot az ügyféllel, és tisztázta a helyzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!