Szeged és környéke

2017.07.10. 18:33

Súlyos betegeken is segíthet a Szegeden kifejlesztett szoftver

Tanulni képes beszélgetőszoftvert készítettek szegedi szakemberek. A képelemző program intelligens kérdésfeltevéssel kommunikál a biológussal/patológussal, és a szakember válaszai alapján folyamatosan tanul.

Munkatársunktól

Ezzel képessé válik arra, hogy többmilliárdnyi sejt között olyan új sejttípusokat fedezzen fel, amelyek új információkat adhatnak a biológiai mintákról, utat nyitva a diagnosztika, a célzott gyógyszerkutatás vagy a személyre szabott terápia pontosságának növelése előtt.


A kutatók a Zürichi Gyermekklinikával együttműködésben vizsgálják a szoftver gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit. Leukémiás betegektől származó vérmintákon hatvanféle hatóanyagot teszteltek, és a gyógyszerhatást mikroszkópos képelemzéssel követték.


Az eredmények azt mutatták, a program megbízható képet ad arról, hogy a különböző hatóanyagok alkalmazása mellett milyen arányban élik túl a kezelést a leukémiás, illetve a csontvelői őssejtek. Ez lehetőséget ad a gyógyszeres kezelés optimalizálására úgy, hogy a rosszindulatúan átalakult fehérvérsejtek elpusztítása mellett a lehető legnagyobb mértékben védjék a csontvelői őssejteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!