Szeged és környéke

2007.04.16. 16:19

Sürgős beavatkozás nem maradhat el

Noha még két hét hátra van az áprilisból, a szegedi gyermekklinika havi finanszírozása már elfogyott. Máshol is gondokat okoz a volumenkorlát csökkentése, de a nem halasztható eseteket minden klinikán ellátják.

Tombácz Róbert

Noha még két hét hátra van az áprilisból, a szegedi gyermekklinika havi finanszírozása már elfogyott. Máshol is gondokat okoz a volumenkorlát csökkentése, de a nem halasztható eseteket minden klinikán ellátják. Átcsoportosításokkal, tartalékképzéssel, takarékossággal próbálja kezelni a helyzetet az orvoscentrum.

A mérgezést szenvedett keceli testvérpár gyógyítása kapcsán tegnap megírtuk: a szegedi gyermekklinika OEP-finanszírozott havi ellátási kerete – azaz a tvk-ja – már pénteken betelt, noha az áprilisból még két hét hátra van. Az OEP esetükben rámutatott a lehetőségre: nyújtson be igényt a klinika az egészségbiztosítónak, hogy a drága kezelés költségeit extra finanszírozási formában, a havi tvk-tól függetlenül kifizessék. Erre természetesen csak akkor számíthatnak, ha az igényt megalapozottnak találják. A keceli gyerekek gyógykezelésére kifizeti az OEP az 1 millió forintot.

Túl sok a megfázás

– Mérlegelniük kell az egészségügyi intézményeknek, hogy mi igényel és mi nem fekvőbeteg-ellátást. Különbséget kell tenniük a fejlettségi szintjüknek megfelelő és az az alatti beavatkozások között is. Például nem hiszem, hogy annyi megfázott gyereket kellene befektetni a szegedi klinikára, inkább a bonyolultabb esetekre kellene koncentrálnia az intézménynek, a halaszthatókat pedig későbbre tenni – kommentálta [namelink name="Molnár Attila"], az OEP főosztályvezető-helyettese a gyermekklinikán kialakult finanszírozási helyzetet.

Az viszont továbbra is kérdéses: mi lesz azokkal a gyerekekkel és felnőttekkel, akik a havi ellátási keret, illetve az ahhoz kapcsolódó finanszírozás kimerülése után szeretnének ellátást kapni valamelyik szegedi klinikán. A súlyponti intézményekből – amilyen a szegedi klinikai központ is – ugyanis már nincs hová továbbküldeni az ellátásra szoruló betegeket.

– A szegedi klinikákon nem halasztható beavatkozás nem maradhat el, az egyes intézményeknek azonban a havi tvk-juk szerint kell a kezeléseket rangsorolniuk, ami kényszerűen előjegyzési listákat eredményez – felelte kérdésünkre Kovács Iván. A szegedi orvoscentrum hivatalvezetője, stratégiai igazgatóhelyettese elmondta: a hasonló, „rendkívüli helyzetek" kezelése érdekében tartalékképzés folyik a klinikákon, amit alaposan megnehezít, hogy ezt csökkenő finanszírozás mellett kell megoldaniuk.

Szentesen és Makón
még nem lépték túl a keretet


A szentesi kórház gyermekosztályán nagyon ritkán fordul elő, hogy a kis betegek kezelése miatt túllépnék a havi keretet. Dr. Tóth Edit osztályvezető főorvos elmondta: ezekben az esetekben igényelhetnek az úgynevezett pótkeretből. Makón egyelőre egyetlen felnőtt és gyermek beteget sem kellett a teljesítményvolumen-korlát felett felvenni, de a finanszírozás csak ezt a hetet futja ki. A jövő héttől május elejéig szigorú megszorításokra kényszerül a kórház – tájékoztatta lapunkat Bakos Gáborné, a makói kórház orvosigazgatója. Ennek megfelelően a hónap végére előjegyzett betegek új időpontot kapnak majd. A sürgősségi betegek ellátását természetesen továbbra is fennakadás nélkül tudják vállalni Makón.

Hozzátette: az egészségbiztosító havi ellátásokra adott finanszírozása már hosszú ideje nem elég, az áprilistól életbe lépett további csökkentés csak fokozta a pénzügyi nehézségeket. Ezért is kezdeményezett a négy orvosegyetem azonnali tárgyalásokat a minisztériummal az új OEP-szerződések aláírásával egy időben. Erre azonban máig nem érkezett válasz. A tartalékképzés mellett takarékossági intézkedésekbe fogtak, az egyes szakmacsoportok közti tvk-átcsoportosítással is próbálkoznak, de valószínűleg elkerülhetetlen, hogy tovább nőjön az orvoscentrum jelenleg kétmilliárd forint körüli tartozásállománya. Kovács Iván nem tart attól, hogy a vélhetően egyre gyakrabban előforduló tvk-túllépések miatt az Egészségbiztosítási Felügyelet megbünteti a klinikákat, az ugyanis csak azt vizsgálja: szakszerűen használták-e föl havi keretüket. Mint mondta, az igazi szankció maga a finanszírozás csökkenése, a forráskivonás – a többletfeladatok ellátása mellett.

– Nem írhatom ki a kapura: szünetel az ellátás, ezért kérjük, előzzék meg a baleseteket! – mondja Simonka János Aurél, a szegedi traumatológiai klinika vezetője, aki úgy véli, huszadika után náluk is elfogy a hivatalosan nekik járó finanszírozás. A környező kórházak osztálybezárásai miatt megnövekedett feladatokhoz igyekeznek pályázati forrásokat szerezni, a halasztható eseteket pedig ők is később látják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!