Szeged és környéke

2015.02.19. 20:48

Svájcban kutatnak szegedi kémikusok

Rácsodálkoztak a svájciak precizitására, segítőkészségére és minőséghez való ragaszkodására azok a szegedi fiatal kémikusok, akik huzamosabb ideig kint dolgozhatnak egy ösztöndíjprogramnak köszönhetően.

Vida-Szűcs Imre

A Svájcban kiírt, úgynevezett Scientific Exchange Programme (SciEx) tizenegy magyarországi nyerteséből három a szegedi egyetemről került ki: [namelink name="Fejes Dóra"] Lausanne-ban, [namelink name="Németh Zoltán"] Zürichben, [namelink name="Ádok Mónika"] Genfben kutat. [namelink name="Hernádi Klára"] egyetemi tanár büszke arra, hogy az SZTE-ről három kémikus pályázott sikeresen a programra. Azt mondta, arra is biztosítanak támogatást a svájciak, hogy az itthoni mentorokkal aktív legyen a kapcsolat, így már ő is járt Zürichben, és jók a tapasztalatai.

 Az ember ideje a legdrágább

– Az általános szemléletnek azt érzem itt, ahol minden szinte megfizethetetlennek tűnik magyar szemmel, hogy az ember ideje a legdrágább. Ezért nem érdemes értelmetlen feladatokra pazarolnia azt. Nagyon sok a kulturális program, de hétvégén még télen is a parkok és a tópart tele van sétálgató családokkal. Rendszeresen járnak síelni vagy kirándulni a közeli hegyekbe, még az egyetem is szervez a hallgatók számára kedvezményes jegyeket a síközpontokba – tudtuk meg Mónikától, aki összesen 9 hónapot tölt kint.

– Svájcban a precizitás, pontosság és korrektség jelen van a hétköznapok minden területén. Kiegyensúlyozottnak és nyugodtnak érzem magam annak ellenére, hogy nem ritka a napi 10-12 óra munka. Nagyon jó itt dolgozni, minden gördülékenyen megy, és mindenki tolja a másik szekerét, nem pedig gáncsolja azt – számolt be Németh Zoltán.

Ő Zürich elővárosában, Dübendorfban kutat, a Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology nevű intézetben. Olyan úgynevezett mélységi szűrők előállításával és vizsgálatával foglalkoznak, amelyek alkalmasak az ivóvizekben is megtalálható vírusok eltávolítására és inaktiválására.

Zoltán szerint megdöbbentően sok magyar él Zürichben és környékén. – Havi rendszerességgel szerveznek magyar partikat, amelyeken itt dolgozó magyar barátaim és én is aktívan részt veszünk – mesélte. Október 31-éig marad, és a folytatás sem kizárt, de ez még több tényezőtől függ.

Ádok Mónika Genfben kutat. Sok a kulturális program, a kirándulás, az emberek segítőkészek. fotó: DM

Ádok Mónika Genfben kutat. Sok a kulturális program, a kirándulás, az emberek segítőkészek. fotó: DM
– Még csak alig több mint egy hónapja élek itt, de máris nagyon megtetszett a hely. Az emberek az egyetemen és a városban is kedvesek, segítőkészek és udvariasak. A legjobban talán a minőséghez való ragaszkodásuk fogott meg – írta Ádok Mónika. Ő Genfben, a University of Genéve Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékén dolgozik. A témája biológiailag aktív szerves-szervetlen nanokompozitok tervezése, amelyek modellként szolgálhatnak terápiás célú fejlesztéseknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!