Szeged és környéke

2016.12.16. 11:29

Szabálytalanságok a Móra-múzeumnál

A Móra-múzeumnál kialakított irányítási rendszer nem biztosította az átlátható, elszámoltatható és ellenőrizhető közpénzfelhasználást.

Dombai Tünde

Az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása szabálytalan volt 2011 és 2014 között – többek között ezt tárta fel az Állami Számvevőszék vizsgálata.


Közleményük szerint három javaslatot fogalmaztak meg a jelenlegi fenntartónak, vagyis az önkormányzatnak és huszonnégyet a múzeumigazgatónak. Erre egy hónapon belül intézkedési tervet kell készíteniük. Érdeklődésünkre, hogy az ÁSZ más hatóság vizsgálatát is kérte-e, [namelink name="Horváth Bálint"] vezető főtanácsos azt az információt adta, hogy három esetben jelezték egyebek mellett a számvitel rendje megsértésének gyanúját. 


Mint többször beszámoltunk: a múzeum fenntartója 2011-ben a megyei önkormányzat, 2012-ben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, és irányító szerve, a megyei intézményfenntartó központ, 2013-tól pedig a szegedi önkormányzat volt.


A kifogásokról [namelink name="Solymos László"] alpolgármester megkeresésünkre a korábbi fenntartók időszakát nem kommentálta. Hozzátette: az átvételkori működési hiányosságokat, szabálytalanságokat az intézmény folyamatosan szünteti meg. [namelink name="Fogas Ottó"] múzeumigazgató, aki 2011 júliusától tölti be a posztot, azt mondta: az ÁSZ 14 ezer oldalnyi dokumentumot vizsgált. Egyelőre a jelentés tervezetét ismerik. Apróbb szabálytalanságokat tárt fel a számvevőszék a működésben, időközben ezeket javították, de jogszabályok is változtak. A lényeg, hogy egyetlen forint nem tűnt el, a pénzügyi gazdálkodásuk szabályos és kiegyensúlyozott. Egyetlen műtárgy sem sérült meg vagy ment tönkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!